S-au deschis secţiile de votare – Cetăţenii din Franţa, Grecia şi Serbia sunt chemaţi la alegeri

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru turul doi al scrutinului prezidenţial din Franţa. Cetăţenii francezi sunt chemaţi la urne pentru a alege între socialistul Francois Hollande şi preşedintele actual, Nicolas Sarkozy.

Conform sondajelor de opinie, Francois Hollande, care a câştigat turul întâi, este creditat cu 52 la sută, în timp ce Nicolas Sarkozy este cotat cu 48 la sută din intenţiile de vot.

Alegătorii greci sunt de asemenea chemaţi, duminică, la urne, în scrutinul legislativ organizat într-o perioadă crucială pentru relansarea economică a Greciei. Liderul conservator grec Antonis Samaras, care a fost marginalizat de tabăra sa în anii ’90, aflat la conducerea unui partid umilit la ultimele alegeri legislative, este în prezent favoritul scrutinului.

Cu câteva zile înainte de a împlini 61 de ani, la 23 mai, el ar putea deveni noul lider politic al Greciei, dacă scrutinul confirmă primul loc deţinut în sondaje de formaţiunea sa, Noua Democraţie (ND).

În Serbia au loc alegeri prezidenţiale, parlamentare, provinciale şi locale, scrutinul fiind considerat unul foarte important pentru viitorul european al ţării.

Principalele două tabere, cea a preşedintelui demisionar Boris Tadici şi a Partidului Democrat (DS), precum şi cea a conservatorului populist Tomislav Nikolici şi a Partidului Sârb al Progresului (SNS, de opoziţie) promit locuri de muncă şi sosirea investitorilor străini, dar şi combaterea corupţiei şi a economiei subterane.

Boris Tadici, 54 de ani, a catalogat scrutinul ca fiind “crucial”, îndemnând alegătorii să decidă dacă doresc “continuarea schimbărilor şi dezvoltarea ţării”.

Serbia a obţinut în martie statutul de candidat la integrarea europeană, iar Tadici promite că aderarea va avea loc în următorii cinci ani.

La rândul său, Tomislav Nikolici, 60 de ani, promite creşterea impozitelor pentru cei bogaţi, redistribuirea veniturilor pentru ajutarea celor defavorizaţi şi atragerea de investiţii străine.

Soţia lui Vojislav Seselj, candidată a opoziţiei naţionaliste în scrutinul prezidenţial, a promis că va suspenda, dacă va fi aleasă, procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană.

Sursa: Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.