Connect with us

CHINA

China a ajuns la masa finanţelor mondiale: Yuanul intră în DST, moneda de rezervă a FMI. Diminuare semnficativă a ponderii EURO

Published

on

yuanCel mai prost an pentru euro din ultimii zece ani începe să arate şi mai prost, odată cu includerea yuan-ului chinezesc în Fondul de Rezervă al FMI, scrie Bloomberg, potrivit Ziarul Financiar

Moneda folosită în 19 state, care avea o pondere în 37,4% în ”coşul” monetar al FMI, DST,  va scădea la 30,93%, potrivit unui raport de luni. Yuanul se va alătura dolarului, euro, lirei şi yen-ului de la 1 octombrie 2016, cu o pondere de 10,92%. 

Euro a pierdut 13% în lupta cu dolarul anul acesta, cel mai mult din ultimii ani, iar băncile centrale au redus proporţia valutei în rezerve la minimul de după 2002. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a semnalat în octombrie că este nevoie de nişte măsuri de stimulare a creşterii, după programul de cumpărare de active de 1.100 de miliarde de dolari, început în martie. 

euro_money”Euro va avea cel mai mult de suferit în urma ajustării ponderilor valutelor. FMI ia de la euro şi dă Chinei. Celelalte rebalansări de la valutele străine sunt în cea mai mare parte neglijabile”, a spus Douglas Borhwick, şeful comisiei de schimb valutare de la Chapdelaine & Co, o companie de brokeraj din New York. 

Valuta Chinei va depăşi yen-ul şi lira în noul ”coş” FMI. Noile valori vor fi 41,73% pentru dolar, 8,33% pentru yen şi 8,09% pentru liră, potrivit FMI. Dolarul are în prezent 41,9% în timp ce lira are 11,3% şi yen-ul 9,4%. 

Prin includerea yuanului în coşul monedelor de constituire a rezervelor, alături de dolar, euro, yen şi liră sterlină, Fondul Monetar Internaţional speră să sprijine eforturile de reformare a economiei chineze, însă oficiali chinezi şi strategi internaţionali spun că este posibil ca reformele să nu continue în ritmul alert al ultimelor luni, relatează Reuters.

În plus, surse chineze sugerează că în urma deciziei FMI, conservatorii din China se vor putea opune mai clar adoptării de noi reforme semnificative. Mai importante sunt totuşi temerile de la Beijing că economia ţării nu poate face faţă unor noi reforme agresive. China face eforturi să-şi internaţionalizeze moneda, iar ţara s-a angajat să ducă mai departe reformele din sectorul financiar.

Citiți și G20: Președinția pentru 2016 va aparține Chinei. Ce planuri are Beijing-ul pentru bazele unei noi economii mondiale 

China va deține în 2016 președinția G20, sub auspiciile căreia plănuiește să pună bazele unei economii mondiale mai „integrate, interconectate și incluzive”. China și-a arătat în ultima perioadă angajamentul de a deveni un actor global mai responsabil. Poate cea mai notabilă realizare o reprezintă crearea Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură (AIIB) care va servi, cel mai probail, realizării planului ambițios „one belt, one road” care are ca scop sporirea legăturilor comerciale cu Asia, cu Orientul Mijlociu și cu Europa. Faptul că 50 de state au semnat drept state fondatoare, în ciuda opoziției SUA și a Japoniei, indică interesul membrilor în a-și securiza resursele.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Xi Jinping, așteptat să efectueze o vizită în Franța la începutul lunii mai, fiind prima sa călătorie în Europa după pandemie

Published

on

© Minister of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său Emmanuel Macron la Paris, la începutul lunii mai, marcând astfel prima sa călătorie în Europa de la declanșarea pandemiei, au declarat pentru Politico mai mulți oficiali din capitala franceză și din Bruxelles.

Vizita liderului chinez coincide cu cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre China și Franța, în condițiile în care Beijingul urmărește să refacă relațiile cu Europa, afectate de ”parteneriatul fără limite” al lui Xi cu Vladimir Putin, încheiat în pofida războiului ilegal declanșat de Moscova în Ucraina și care va cunoaște o nouă manifestare tot în luna mai, când Putin este așteptat să viziteze China, fiind prima sa călătorie în străinătate după securizarea unui nou mandat la Kremlin, informează surse familiare cu acest subiect citate de Reuters, conform Agerpres

Este posibil însă ca atmosfera din Franța să fie diferită față de festivitățile care au marcat ce-a de-a 50-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a declarat o persoană familiarizată cu pregătirile pentru această călătorie.

”Va fi mai puțin festivă și mai serioasă, având în vedere mizele economice și geopolitice actuale”, a declarat această persoană, căreia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta un subiect sensibil.

”Cerem reciprocitate în relațiile cu China, în special în domeniul cheie al tranziției ecologice”, a spus acesta, cu referire la dezbaterea privind modul în care Europa ar trebui să reducă riscurile în relație cu China.

Călătoria, care a fost planificată de luni de zile, va fi urmărită îndeaproape la Washington și în capitalele europene, mai ales că există o coordonare între UE și SUA privind reducerea riscurilor în relație cu Beijingul. Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa, de asemenea, în luna aprilie, în China.

Oficialii au declarat recent pentru Politico că Beijingul depune eforturi pentru a convinge UE să lase Rusia să stea la masa viitoarelor discuții de pace privind conflictul pe care Moscova l-a declanșat în Ucraina, amenințând că va boicota astfel de discuții în caz contrar.

Acest mesaj a fost amplificat, spun ei, în timpul turneului european al trimisului special chinez Li Hui la începutul acestei luni pentru a discuta despre viitorul Ucrainei. În spațiul public, ministerul chinez de externe a declarat că Li a promis ”sprijin (pentru) convocarea în timp util a unei conferințe de pace cu participarea egală a tuturor părților”.

Citiți și: Reprezentanții serviciului diplomatic al UE i-au reamintit trimisului special al guvernului chinez că poziția Beijingului privind războiul din Ucraina afectează relația cu blocul

China a reacționat furibund la decizia fără precedent a UE de luna trecută de a include companiile chineze pe lista neagră a sancțiunilor din cauza legăturilor lor cu Rusia. La acest aspect se adaugă ancheta deschisă de Uniunea Europeană în ceea ce privește subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de mașini electrice.

Să nu uităm că executivul european a îndemnat țările membre să restricționeze sau să excludă Huawei și ZTE din rețelele 5G, după ce a concluzionat că deciziile adoptate de unele state membre în această direcție au fost justificate.

Pe de altă parte, Beijingul este dornic să se asigure că investițiile europene rămân pe piața chineză, în condițiile în care economia locală suferă o presiune imensă și este zguduită de o piață imobiliară instabilă.

Întâlnirea Xi-Macron de la Paris are loc la un an după ce președintele francez a vizitat Beijingul și Guangzhou.

În timpul acestei vizite, Macron și-a dublat eforturile pentru autonomie strategică. Europa, a declarat el pentru Politico în timpul călătoriei, trebuie să își reducă dependența față de Statele Unite și să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China și SUA pe tema Taiwanului. El a spus că ”marele risc” cu care se confruntă Europa este că ”se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să-și construiască autonomia strategică”.

De asemenea, se așteaptă ca Macron să viziteze din nou China în acest an, după ce s-a angajat să viziteze această țară în fiecare an în 2018. Palatul Elysee nu a confirmat această călătorie.

Oricum, încrederea dintre Uniunea Europeană și China s-a ”erodat”, fiind nevoie de muncă pentru a o reclădi, printre principalele preocupări ale Bruxelles-ului fiind asigurarea concureței echitabile, temă care a dominat agenda discuțiilor din timpul summitului UE-China, desfășurat la începutul lunii decembrie între președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel,  pe de o parte, și președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul chinez Li Qiang, pe de altă parte

Continue Reading

CHINA

China și-a exprimat deschiderea de a sprijini Ungaria în domeniul securității într-un moment în care UE își reconsideră relațiile cu cea de-a doua economie a lumii

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

China și-a exprimat deschiderea de a sprijini Ungaria, extinzând relațiile comerciale și de investiții și la aspectele legate de securitatea publică, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban și ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, anunță Reuters, citat de Agerpres.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang și-a exprimat speranța ca astfel de eforturi să fie ”un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului şi a criminalităţii transnaţionale.

Acest lucru ar presupune consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei ”Noul Drum al Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în contextul în care aceasta din urmă își revizuiește legăturile cu cea de-a doua economie a lumii, pe care o descrie drept ”partener, concurent și rival sistemic”.

De altfel, într-o rezoluție adoptată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Uniunii Europene să reacționeze la eforturile Chinei de a schimba ordinea mondială bazată pe reguli prin instrumente precum grupul BRICS și inițiativa Belt and Road.

În viziunea legislativului european, acest lucru poate fi posibil printr-o mai mare implicare cu partenerii internaționali și prin promovarea propriei strategii Global Gateway a UE.

Uniunea Europeană este conștientă că Beijingul are o opinie divergentă de a sa cu privire la ordinea mondială, fapt reflectat și în declarațiile președinților Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, cu ocazia summitului UE-China de la începutul aceleiași luni decembrie, dar, în egală măsură, are o abordare pragmatică cu privire la relația comercială cu această țară asiatică, dorind o legătură echilibrată.

Revenind la Ungaria, afinitatea din ce în ce mai mare a acestei ţări central-europene faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.

Să nu uităm că Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, deși Comisia Europeană a concluzionat că deciziile unor state membre de a restricționa sau a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G sunt justificate, fapt ce a determinat instituția europeană să îndemne și restul țărilor membre să recurgă la măsuri similare

În plus, Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD. Și în acest caz Budapesta face notă discordantă, având în vedere că Uniunea Europeană a demarat deja o anchetă privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor chinezi de automobile, existând temeri de practici anticoncurențiale.

Continue Reading

CHINA

MSC 2024. China se prezintă ca o “forță a stabilității” într-o lume sub presiunea “politicii de putere”, dar avertizează că excluderea ei “în numele reducerii riscurilor ar fi o greșeală istorică”

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență din München

În timpul unui discurs susținut la Conferința de Securitate de la München, șeful diplomației chineze Wang Yi a declarat că țara sa va rămâne o “forță a stabilității” în contextul conflictelor din întreaga lume, a evocat importanța cooperării cu Statele Unite și a avertizat că încercarea de a exclude comerciale a Chinei în numele evitării dependenței ar fi o greșeală istorică.

“Indiferent de schimbările din situația internațională, China, în calitate de țară majoră responsabilă, va menține întotdeauna continuitatea și stabilitatea politicii sale majore și va rămâne în mod hotărât o forță pentru stabilitate într-o lume turbulentă”, a declarat Wang Yi.

În timpul unei conversații unu-la-unu cu președintele MSC, Christoph Heusgen, Wang a precizat că Taiwanul este “o problemă internă a Chinei”.

“Taiwanul face parte din China. Nu a fost niciodată o țară”, a declarat Wang Yi.

În același timp, ministrul de externe al Chinei a apreciat că “în prezent, sistemul internațional se află sub o presiune serioasă din cauza unilateralismului și a politicii de putere”.

 

El a evocat rolul jucat de China în reconcilierea istorică dintre Iran și Arabia Saudită, referindu-se și la faptul că Beijingul “nu a renunțat niciodată la promovarea păcii sau la eforturile sale de a facilita discuțiile” în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar fără a nominaliza Rusia.

Wang Yi a mai spus că încercarea de a exclude China din comerț în numele evitării dependenței ar fi o greșeală istorică.

Germania și UE doresc să evite dependența excesivă de comerțul cu o China din ce în ce mai asertivă și să își diversifice aprovizionarea cu bunuri-cheie într-o abordare pe care o numește “reducere a riscurilor”. Această abordare este în concordanță cu cea a altor puteri din cadrul G7, dar Beijingul a criticat această strategie.

“Astăzi… tot mai mulți oameni au ajuns să realizeze că absența cooperării este cel mai mare risc. Cei care încearcă să excludă China în numele reducerii riscurilor vor face o greșeală istorică”, a declarat Wang.

Wang, care s-a întâlnit la München cu omologul american Antony Blinken, a evocat și importanța cooperării dintre SUA și China.

Când China și SUA lucrează împreună, se pot obține lucruri bune pentru ambele țări și pentru întreaga lume. O atitudine de confruntare dăunează ambelor părți și lumii“, a subliniat el.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat despre ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor și persoanelor fizice chineze în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken la Conferința de Securitate de la Munchen, a anunțat sâmbătă Ministerul chinez de Externe.

Ambele părți au discutat, de asemenea, despre facilitarea schimburilor interumane în cadrul întâlnirii de vineri, a precizat ministerul, adăugând că schimburile dintre cei doi au fost “sincere, substanțiale și constructive”. Aceleași evaluări pozitive privind privind calitatea dialogului le-a avut și Washingtonul.

Cu toate acestea, potrivit Departamentului de Stat, secretarul de stat Blinken a reiterat faptul că Statele Unite vor apăra interesele și valorile SUA, precum și pe cele ale aliaților și partenerilor, el subliniind importanța menținerii păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud.

Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de RPC pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv sprijinul acordat bazei industriale de apărare rusești. 

China și SUA au înregistrat unele progrese în relațiile bilaterale de când președintele chinez Xi Jinping a purtat discuții cu președintele Joe Biden în noiembrie, unde au ajuns la acorduri privind fentanilul, comunicațiile militare și inteligența artificială, în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco. În comunicatul dat publicității de Beijing este evocată chiar “viziunea de la San Francisco”.

“Ambele părți au recunoscut importanța menținerii unor linii deschise de comunicare între Statele Unite și RPC pe o serie de chestiuni strategice, inclusiv consultări și reuniuni la nivel înalt în domenii-cheie în lunile următoare”, a transmis și Departamentul de Stat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.55 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA23 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending