China ajută Europa. O cumpără bucată cu bucată

Europenii vor fi nevoiţi să renunţe la o parte a activelor deţinute, dacă vor banii chinezilor. Şi criticile europenilor referitoare la încălcarea drepturilor omului în ţara asiatică vor fi mai prieteneşti, anunță evz.ro.

Ca orice investitor serios care are bani în vremuri de criză, când preţurile o iau la vale, şi China s-a apucat de cumpărături. Şi ce şi-ar putea dori să cumpere mai mult decât… un continent? Mai precis, Europa.

Primele achiziţii vizate de China în Europa sunt datoriile. Şi chiar are de unde să aleagă. Spania, Grecia, Irlanda, Ungaria şi Portugalia sunt doar câteva ţări unde China a cumpărat sau este pe cale să cumpere obligaţiuni de multe sute de miliarde de euro. “Vom continua să cumpărăm datorii europene pentru a sprijini zona euro”, spune Beijingul. Şi cine poate să nu-i creadă? Mai ales când rezervele valutare ale Chinei sunt de cam de şase ori mai mari decât ale Fondului European pentru Stabilitate Financiară.

În România nu există investiţii majore ale companiilor chinezeşti. Încă. În ultima lună, oficiali români de rang înalt au fost în ţara Marelui Zid pentru a purta discuţii cu firmele de acolo. S-au stabilit cinci mari proiecte de investiţii, în domenii precum energie şi agricultură, valoarea sumelor care ar urma să vină de la Beijing depăşind lejer un miliard de euro. Unul dintre proiecte este reprezentat de construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, un proiect de 4 mld. euro.

China a devenit, de anul trecut, principalul partener comercial al Rusiei. Moscova şi Beijingul îşi propun ca valoarea schimburilor lor comerciale să fie de 100 miliarde de dolari în 2015 şi 200 miliarde dolari în anul 2020.

Mai multe informatii puteti afla de pe site-ul evz.ro.

Sursa articol: evz.ro

Sursa foto: rfi.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *