China creşte finanţarea proiectelor economice şi de infrastructură din Rusia

Cea mai mare bancă chinezească listată la bursă a convenit primul său acord de finanţare al unui proiect de infrastructură rusesc, acesta reprezentând un nou semnal al creşterii relaţiei financiare dintre cele două importante economii emergente, scrie Adevarul în ediția electronică.

Industrial and Commercial Bank of China va oferi finanţare de 1 miliard de dolari pentru construcţia unei noi termocentrale la Yaroslavl, o suburbie a Moscovei, au declarat bancherii şi consilierii implicaţi în procesul de negociere, citaţi de publicaţia financiară „Financial Times”.

Constructorul este o societate mixtă între sponsorul chinezesc Huadian şi compania energetică rusească Territorial Generation Company, în timp ce companiile producătoare de echipament energetic vor livra aceste echipamente noii termocentrale.

Capacitatea Chinei de a construi mai rapid şi mai ieftin decât competitorii săi a fost principalul motiv pentru care companiile chinezeşti au câştigat contractul. Băncile chinezeşti iau în considerare şi finanţarea unor alte proiecte energetice în orientul îndepărtat al Rusiei, au declarat persoane familiare cu negocierile.

„Pe termen lung, Rusia are nevoie să-şi diversifice economia”, a declarat un înalt oficial chinez. „Însă mediul de investiţii nu este suficient de matur iar investitorii străini, inclusiv cei chinezi, nu au o înţelegere suficient de profundă asupra Rusiei. Cea mai indicată modalitate de a gestiona investiţiile în această ţară este colaborarea cu guvernul de la Moscova”, a adăugat acesta pentru „Financial Times”.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: viziunigeopolitice.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *