Datoria Chinei, o problemă?

Guvernele locale au datorii mai mari decat le pot gestiona. Guvernele centrale si locale din China au ajuns sa aiba o datorie de aproximativ 50% din PIB-ul tarii. Faptul ca datoriile locale sunt subevaluate deja creeaza foarte multe tensiuni si falimente.

Este cazul orasului Ordos proiectat sa gazduiasca 2,3 milioane de studenti. S-au investit miliarde de dolari dar profitul intarzie sa apara – explicatia oamenilor de afaceri: „Nu mai sunt bani” pentru continuarea proiectului. Bancile nu mai vor sa dea bani. Filiala din Ordos a Băncii Chineze pentru Construcții a încetat să mai acorde credite pentru dezvoltatori.

Totusi, beneficiaza China, in aceste conditii, de suficient spatiu fiscal pentru a se relaxa?

Daca relaxarea inseamna o crestere nesustenabila a datoriei, atunci cu siguranta miracolul chinez se va pozitiona pe o panta descendenta ale carui investitii vor scadea dramatic, iar bula imobiliara va deveni din ce in ce mai presanta.

Pe de alta parte, suprainvestirea in infrastructura nu poate fi corelata cu o investitie inteligenta, atat timp cat celelalte sectoare nu sunt atinse. Redirectionarea catre unele proiecte mai utile ar trebui sa devina o prioritate in contextul unui exces de dezvoltare imobiliara.

Performanta economica a Chinei poate fi afectata si de exodul masiv al aproximativ unei jumatati din bogatii Chinei (conform unui raport al Bancii Chinei ). La acestea se adauga si cresterea inflatiei, precum si o posibila contractie a cererii externe. Iar daca mai adaugam si problemele sociale, siguranta alimentara precara, poluarea, coruptia, lipsa de scoli bune si un sistem juridic slab, descoperim un sistem a carui dezvoltare se bazeaza pe o serie de deficiente structurale.

Un sistem care in 2011 a inregistrat 271 miliardari, cu 82 mai multi intr-un singur an ( conform topului Hurun din 2011).

Fuga capitalului este pana la urma un rezultat al lipsei credibilitatii si, in principal, o cauza a continuarii decredibilizarii.  Retragerile lunare se ridica estimativ  la sume de 40-50 miliarde de dolari, astfel incat scade capacitatea Chinei de a-si finanta infrastuctura, domeniul manufacturier si bula imobiliara care au condus cresterea economica.

Cresterea economica nu va mai cunoaste un ritm la fel de alert ca pana in prezent, iar problemele negestionate corespunzator vor cauza o serie de tornade interne, cu influente directe si indirecte asupra tuturor economiilor lumii.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *