China îşi face încă un fond suveran de 300 de miliarde de dolari

China plănuieşte lansarea unui nou fond suveran de 300 de miliarde de dolari, măsură care ar trebui să fie un avertisment pentru Washington şi autorităţile de la Bruxelles, scrie Economic Times, potrivit Jurnalul.ro.

Scăderea randamentelor la certificatele de Trezorerie şi un dolar care se depreciază fac ca dragonul asiatic să se reorienteze pentru găsirea de active sigure în care să-şi plaseze imensa rezervă de 3,2 trilioane de dolari.

Acesta este primul semn că încrederea Chinei în titlurile de stat emise de SUA şi Europa a luat-o la vale. Investiţiile în dolari şI tiltluri de stat americane şi-au pierdut o treime valoarea în ultimii 10 ani, mai scriu acestia.

Crearea vehiculelor investiţionale arată dorinţa clară a autorităţilor monetare chineze şi a managerilor de rezerve externe de a achiziţiona active reale în loc să pompeze în continuare bani în deficitele SUA şi să recapitalizeze instituţiile financiare europene.

“China a decis că activele reale sunt mai bune decât o datorie pe termen lung nereparată şI dobânzile mici”, a spus Paul Markowski, preşedinte al MES Advisers şi consilier pe termen lung pe problematica pieţelor financiare globale pentru autorităţile chineze.
Suma de 300 de miliarde de dolari a fost calculată de Markowski pe baza excesului de bani avut de ţara asiatică.

In era crizei europene a datoriilor şI cu SUA având statutul AAA tăiat din vară, China are motive bune să dorească alte bunuri. “Multe companii străine au tehnologii avansate şI au dificultăţi economice şI sunt aproape de faliment. Aceasta este o oportunitate care vine o dată în mii de ani”, a declarat recent şI Zheng Xinli, un influent consilier guvernamental din China.

Iar datele statistice îi dau dreptate. Potrivit JP Morgan, acţiunile companiilor din zona euro se tranzacţionează cu 46% sub nivelul comparabil cu SUA raportat la active, fiind cea mai “ieftină” regiune din lume.

Sursa articol: Jurnalul.ro

Sursa foto: shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *