Resursele din Marea Chinei de Sud

Situatia din zona Marii Chinei de Sud mereu a fost tensionata, dar ultimele evolutii, dupa Summit-ul ASEAN de la Phnom Penh, trag mari semnale de alarma.

In timpul Summit-ului, cand se discuta problemele din zona Marii Chinei de Sud o fregata chineza a intrat in apele maritime aflate in litigiu. Actiunea Beijingului a fost intrepretata ca un semn de intensificare a pretentiilor in regiune.

In acest an, tarile cu pretentii din regiune si-au intarit manifestarile si solicitarile – China a anuntat ca insulele Paracel si Spratly au devenit domeniu administrativ chinez. ASEAN nu a reusit sa gestioneze aceasta problema regionala, esuand in misiunea sa de a genera o integrare mai profunda.

Cel mai disputat aspect este accesul la resursele energetice, iar pentru acest lucru China National Offshore Oil Company a deschis o licitatie pentru a explora in apropierea Vietnamului, folosindu-si si navele non-militare pentru a-si evidentia prezenta. Intre timp a anuntat ca isi va extinde flota navelor de pescuit in apele disputate.

Balanta de puteri din regiune este inegala, iar consensul nu este o prioritate. Exista temeri din partea unor state din Asia de Sud-Est, precum Filipine, Vietnam si Brunei ca statele Cambodgia, Laos si Thailanda vor deveni pioni ai Chinei.

Nu este greu de crezut avand in vedere ca aceste state sunt din ce in ce mai dependente de China. Schimburile comerciale intre China si Cambodgia sunt estimate pentru perioada 2012-2017 la 5 miliarde dolari, China fiind pe de alta parte si cel mai mare donator pentru Cambodgia.

SUA in Marea Chinei de Sud

Pentru SUA scenariul unui conflict nu o avantajeaza, nu isi doreste sa fie “politistul” Marii Chinei de Sud. In spiritul traditiei relatiilor cu statele din regiune, cel mai probabil le va acorda ajutor, dar acest gest nu va calma spiritele, ci din contra, va genera mai multa tensiune.

Momentan nu sunt semne ferme ca SUA sunt un jucator pe acest teren. Nu isi doreste o implicare intr-un conflict cu potential de escaladare , cu toate ca resursele energetice nu pot fi de neglijat.

Politica Chinei in regiune

Politica Chinei este de dominare intr-un spatiu in care detine avantajul de putere regionala. De asemenea si tari precum India si Japonia au interese in Marea Chinei de Sud si vor ramane acolo chiar daca exista pericolul unor incidente. Exista o motivatie política la baza eforturilor de exploatare ale acestor tari, suficiente pentru a aduce finantarea si parteneriatele necesare pentru a inclina balanta.

China este singura tara cu pretentii teritoriale si care detine tehnologia necesara de exploatare la adancimi mari.

Rezervele de petrol si gaze sunt estimate la 21,6 miliarde de barili si 8,5 trilioane de metri cubi, dar incertitudinea mentinuta de situatia política din zona determina investitorii sa nu se implice.

China este favorizata de aceasta perceptie si va continua sa produca confuzie si tensiuni. Semnalele Beijingului  nu arata o disponibilitate de a negocia un nou cod de conduita marítima. China are nevoie de resursele din Marea Chinei de Sud si atat timp cat SUA nu are o atitudine ferma in zona iar statele implícate nu au o strategie comuna, Beijingul are unda verde!

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.