China, Rusia si criza financiara europeana

Guvernul de la Beijing priveste cu ingrijorare evenimentele politice si financiare din ultimele saptamani din Europa datorita dependentei pe care o are economia Chinei fata de evolutia exporturilor. Ultimele previziuni macroeconomice se refera la o crestere a exporturilor din China catre piata europeana de numai 15%, dupa ce, inainte de criza financiara actuala asteptarile fusesera de 30%, publica hotnews.ro.

Vice-presedintele STRATFOR, Rodger Baker explica ingrijorarea Chinei, subliniind vulnerabilitatea interna a statului Asiatic. Disparitatea existenta la nivel social-economic intre populatia rurala si cea urbana, precum si deficientele politicii de dezvoltare ale guvernului de la Beijing explica doar in parte atitudinea Chinei fata de evenimentele cu care se confrunta Uniunea Europeana.

STRATFOR ofera si o perspectiva interesanta asupra modului in care Rusia si China ar putea dezvolta un parteneriat economic avand in vedere modul in care cele doua tari trateaza problemele Uniunii Europene. In aceeasi discutie se arata semnificatia strategica pe care o are Ucraina atat pentru Rusia dar si pentru UE. Astfel, problemele economice europene par sa anticipeze schimbari la nivelul relatiilor internationale.

Sursa articol: hotnews.ro

Sursa foto: librepenicmoncjose.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *