China sancționează Coreea de Nord în conformitate cu prevederile stabilite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

China a anuțat că va pune în vigoare sancțiunile economice asupra Coreei de Nord decis în urma ultimei reuniuni a Consiliului de Securitate a ONU, informează BBC citat de Digi 24.

Sursă foto: china-un.org

Statul chinez își va limita livările de petrol și va sista importurile de textile din Coreea de Nord.

China  este cel mai important partener comercial al Coreei de Nord, iar interdicţia privind produsele textile va afecta veniturile regimului de la Phenian, în timp ce importurile din China reprezintă principala sursă de produse petroliere pentru nord-coreeni.

Anunţul Beijingului este consecinţa noilor sancţiuni decise de ONU după testul nuclear nord-coreean din această lună.

Ministerul chinez al Comerţului a precizat că restricţiile privind produsele din petrol rafinat se vor aplica de la 1 octombrie, iar cele referitoare la gazul lichefiat vor intra în vigoare imediat. O cantitate redusă de produse petroliere va fi totuşi exportată în Coreea de Nord, în conformitate cu decizia ONU.

Nu se ştie nivelul exact al schimburilor comerciale dintre cele două ţări şi cu cât va fi scădea ca urmare a restricţiilor, însă interdicţia privind textilele ar putea însemna o pierdere de peste 700 milioane de dolari în acest an.

În ceea ce priveşte produsele petroliere, preţul în Phenian a crescut cu aproximativ 20% în ultimele două luni. „Era 1,9 dolari, ieri, iar astăzi este 2 dolari”, a declarat angajatul unei benzinării adăugând că se aşteaptă la o creştere a preţului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.