Summitul UE-China, cenzurat

Disputele comerciale şi embargoul privind armele au fost problemele sensibile ale summitului UE-China care a avut loc joi. Detaliile oficiale au fost puţine din cauza tradiţionalei reticenţe a părţii chineze de a răspunde întrebărilor presei occidentale, scrie Adevarul.ro.

Întâlnirea anuală UE – China vine pe fondul unor dispute dure legate de practicile comerciale dintre cele două părţi, dar şi al aşteptărilor unui sprijin al Beijingului pentru criza datoriilor din zona euro. Aceasta este ultima reuniune la nivel înalt dintre cele două puteri economice înainte de schimbarea de generaţii a puterii de la Beijing. Premierul Wen Jiabao va ceda în câteva luni conducerea Partidului Comunist chinez, iar din primăvara anului viitor va veni la putere o generaţie de tineri politicieni, care ar putea schimba tendinţele relaţiilor UE-China.

Trebuie să spun franc. Cele două chestiuni – ridicarea embargoului privind armele şi recunoaşterea statutului de economie de piaţă al Chinei – la care lucrăm de zece ani, nu au dat încă rezultate. 

Regret profund lucrul acesta“, a spus liderul chinez, la întâlnirea sa cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso şi cu cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy. Imediat după aceste cuvinte sonorul a fost tăiat, iar înregistrarea video difuzată pentru ziarişti a fost întreruptă.

Embargoul privind armele a fost impus de UE împotriva Chinei în 1989, după suprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen.

Continuarea articolului AICI.

Sursa:  Adevarul.ro
Foto:    ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *