Christine Lagarde nu vrea să renegocieze planul de împrumut pentru Grecia

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat marţi că nu este dispusă să renegocieze planul de ajutor acordat Greciei de către FMI, Uniunea Europeană (UE) şi Banca centrală europeană (BCE), informează Mediafax.

Nu sunt deloc dispusă să negociez sau să renegociez. Suntem dispuşi să găsim faptele“, a declarat Lagarde pentru postul de televiziune CNBC, în timp de o echipă de tehnicieni din partea UE, FMI şi BCE a sosit marţi la Atena pentru a începe primele audituri.

“Sunt sigură că (guvernul grec, n.r.) va avea cifre excelente de comunicat (…). Chiar vreau să ştiu ce au făcut în ultimele luni pentru a se conforma programului” fixat de cei trei creditori internaţionali, a conchis aceasta.

Format după două alegeri legislative succesive, noul guvern grec s-a definit ca proeuropean însă susţine renegocierea condiţiilor împrumutului acordat Greciei care se apleacă sub greutatea datoriei sale.

Din 2010, zona euro şi FMI au deblocat două pachete de împrumuturi pentru Atena, în valoare de 110 miliarde de euro apoi de 130 de miliarde, în plus faţă de şteregerea unei datorii de 107 miliarde de euro, deţinută de creditori privaţi.

În schimb, Atena s-a angajat să revină la un buget echilibrat până la sfârşitul lui 2014 cu posibilitatea amânării termenului limită cu un an dacă creşterea economică a ţării rămâne puternic negativă.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: flickr.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Christine Lagarde nu vrea să renegocieze planul de împrumut pentru Grecia

  1. Pingback: Grecia renunță la intenția de a renegocia condițiile programului de urgență | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.