Christine Lagarde: UE are un termen foarte scurt să dea semnale puternice privind voinţa lor colectivă de a-şi consolida uniunea monetară

Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde i-a îndemnat pe europeni să dea cât mai rapid un semnal puternic al “voinţei lor colective de a-şi consolida uniunea monetară”, într-o intervenţie, sâmbătă, înaintea alegerilor legislative din Grecia.

Într-un termen foarte scurt, poate mai puţin de trei luni, este necesar ca europenii, în special cei din cadrul zonei euro, să dea semnale puternice privind voinţa lor colectivă de a-şi consolida uniunea monetară“, a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Libération, potrivit Mediafax.

“Ceea ce este necesar este o hotărâre colectivă de a avansa către o etapă puternică a construcţiei zonei euro”, a subliniat ea.

Este necesar ca “totul (să fie plasat) sub o autoritate a zonei euro şi nu a băncilor centrale naţionale”, a subliniat ea, evocând crearea unei “Trezorerii Europene” şi unei “Agenţii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei” euro.

Acest lucru nu poate fi făcut de pe o zi pe alta”, recunoaşte Lagarde, “dar este importantă afirmarea acestui principiu colectiv”, în opinia sa. “Toate ţările din zona euro trebuie să acepte o comunitate bugetară, bancară şi financiară, în care hotărârile să fie luate în mod colectiv”, a continuat directoarea FMI.

Evocând alegerile legislative din Grecia, în care dreapta (Noua Democraţie) şi stânga anti-austeriate (Syriza) sunt prezentate cot la cot, Lagarde consideră “important” să se poată “încă de săptămâna viitoare”, “să fie reluate negocierile cu Guvernul rezultat din scrutinul de duminică”.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  azizonomics.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.