Cifra şocantă din raportul ONU: CÂŢI VOM FI ÎN 2100

Aproape şapte miliarde de oameni trăiesc în prezent pe planetă, dar previziunile că acest număr se va dubla în acest secol i-au “şocat” pe academicieni, relatează The Guardian, conform gandul.info.

Naţiunile Unite vor avertiza săptămâna aceasta că populaţia lumii s-ar putea mai mult decât dubla, ajungând la 15 miliarde de suflete până la sfârşitul acestui secol, punând o presiune catastrofală pe resursele planetei, dacă nu se întrerpind acţiuni urgente pentru a reduce ratele de creştere.

Suntem deja şapte miliarde

Această cifră este de natură să şocheze mulţi experţi, deoarece este de departe mai mare decât multe estimări curente. O estimare anterioară a ONU se aştepta ca planeta să aibă peste 10 miliarde de oameni până în 2100. În prezent numărul locuitorilor lumii este de aproape şapte miliarde.

Noua cifră este conţinută într-un important studiu al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie , ca va fi făcut public săptămâna aceasta. Raportul cu titlul Starea Populaţiei Lumii 2011 a fost realizat pentru a marca momentul aşteptat luna aceasta când undeva pe Terra se va naşte o persoană care va face ca populaţia mondială să depăşească 7 miliarde de persoane.

Unii experţi au reacţionat cu şoc la această cifră. Roger Martin, preşedintele Population Matters, care duce campanii pentru controlul populaţiei, a spus că Pământul intră într-o nouă fază periculoasă. “Planeta noastră se apropie de o furtună perfectă a creşterii populaţiei, schimbărilor climatice şi un apogeu al rezervelor de petrol”. “Planeta nu susţine, de fapt, 7 miliarde de persoane”.

Pământul şi-a dublat populaţia din 1960, ca urmare a ratei ridicate a natalităţii din Africa, Asia şi America Latină şi a scăderii ratei mortalităţii în rândul copiilor graţie răspândirii medicinei şi serviciilor medicale mai bune. Acest lucru a compensat declinul general al ratei natalităţii în ţările avansate. Dublarea populaţiei a fost, de asemenea, stimulată de o creştere a duratei de viaţă a oamenilor în lume.

Planificarea familială poate stopa această creştere agresivă de populaţie?

Alţi experţi au fost sceptici că populaţia va atinge 15 miliarde de locuitori atât de repede, avansând un nivel mai probabil de 10-12 miliarde până în 2100.

De asemenea, mulţi experţi cred că guvernele şi ONG-urile au intrumentele necesare pentru a limita şi controla populaţia lumii. Efortul cheie, spun mulţi, este pur şi simplu să se asigure că planificarea familială se răspândeşte eficient în întreaga lumne în curs de dezvoltare. ‘Ceea ce este cu adevărat important este angajamentul politic al guvernelor. Planificarea familială nu este de fapt atât de scumpă’, a spus John Bongaarts, vicepreşedinte al Population Council, cu sediul la New York.

Cu toate acestea, militanţii pe probleme de planificare familială se lovesc de multe ori de factori culturali şi religioşi care fac dificile educarea femeilor şi reducerea dimensiunii familiilor. De asemenea, unele guverne îşi stabilesc ca obiectiv creşterea populaţiilor ţărilor lor, în timp ce multe grupări religioase predică împotriva utilizării contraceptivelor. (Agerpres)

Sursa articol: gandul.info

Sursa foto: people.howstuffworks.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *