Cine a influentat situatia monedei euro in 2011

Problemele din zona euro, in special, se datoreaza grecilor. Liderii zonei euro s-au certat aproape 5 luni pentru a se decide daca investitorii privati trebuie sa participe la a suporta datoria Greciei. Faptul ca liderii europeni nu au reusit sa ajunga rapid la un consens a facut ca zona euro sa se clatine serios iar pietele financiare sa aiba prognoze de scadere, scrie EurActiv.ro

Oamenii cheie din aceasta ecuatie au fost, potrivit EurActiv.ro, Wolfgang Schauble, Angela Merkel, Jean Claude Trichet, Nicolas Sarkozy, Dominique Strauss Kahn, Christine Lagarde si George Papandreou.

Angela Merkel, sustinuta de ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, a fost de parere ca detinatorii de bonduri grecesti ar trebui sa suporte costurile. Trichet si Sarkozy s-au aflat in opozitie cu cei doi. Cel din urma se temea ca investitorii privati vor avea de suferit.

Strauss – Kahn, directorul FMI, anunta  ca institutia condusa de el vrea sa ajute Uniunea Europeana pentru gasirea unui plan pentru a salva Grecia. Salvarea Greciei a fost proiectul lui DSK.

Pe 18 mai, DSK este retinut sub acuzarea de tentativa de viol si este inlocuit de  Christine Lagarde. Pozitia lui Lagarde a fost contrara cu a lui DSK. Lagarde a sustinut tot timpul ca Merkel si ceilalti lideri europeni sa isi alcatuiasca propriul plan si sa repare sistemul financiar, adica ceea ce ei au stricat.

Implicarea lui Trichet a fost insa, vitala. Daca Banca Centrala Europeana s-ar fi opus in continuare sa  accepte ca si garantie bondurile grecesti pentru imprumuturile catre banci, sub precizarea ca bondurile grecesti sunt prea riscante, atunci, bancile din Grecia ar fi dat instant faliment intrucat erau pline de bonduri grecesti. Acesta a fost un important punct de cotitura.

Cele cinci luni de indecizie au avut efecte negative asupra zonei euro. FMI, condus de Lagarde, a acceptat cu greu acest aranjament iar pietele financiare nu s-au calmat. Din contra. dobanzile la bondurile Spaniei au urcat la 6.3%, iar cele ale Italiei, la 5.8%. Iar ceea ce s-a intamplat cu Grecia a creat un precedent periculos.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele din 2011, accesati EurActiv.ro.

Sursa foto: sticky-marketing.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *