Gandul: Cine e și ce dorește societatea civilă care îl ajută pe Victor Ponta să schimbe România

Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC), cu care USL a semnat un acord de principiu, este format din 53 de asociaţii, fundaţii şi sindicate, împreună cu persoana fizică a învăţătoarei Cristiana Anghel, care a făcut greva foamei împotriva măsurilor PDL, dar şi a Uniunii Europene.

Printre revendicările acestei “societăţi civile”, cuprinse într-un acord nedefinitiv, de principiu, dar pe care premierul Victor Ponta, preşedintele interimar al PNL Daniel Chiţoiu şi preşedintele PC, Daniel Constantin, şi-au pus semnăturile de avizare, se numără mai multe propuneri faţă de care, intervievaţi de Gândul, semnatarii bat în retragere sau susţin că nu le-au semnat.

Liderii USL au negat că aveau cunoştiinţă de revendicările din acord şi că au semnat doar un acord de principiu.

Desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS” este revendicarea care a stârnit cele mai multe reacţii în spaţiul public. Nimeni nu îşi asumă însă paternitatea ei, nici chiar colonelul (r) Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, structură care pare să fi iniţiat acest acord social, de altfel fiind prima semnatară a documentului.

Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din România, unul dintre cei 53 de membri ai “societăţii civile”, a declarat însă pentru Gândul că cel care a introdus printre revendicări această frază este chiar Mircea Dogaru.

“Dogaru a trecut acolo desfiinţarea DNA, noi mai mult ne-am gândit aşa, să punem în discuţie funcţionarea instituţiei, dar nu era neapărat vorba de desfiinţare. În principiu nu sunt de acord cu desfiinţarea CCR, DNA şi ANI”.

Acordul mai conţine şi alte propuneri discutabile:

 suspendarea preşedintelui prin strângerea unui milion de semnături de la cetăţeni

 “judecătorii, procurorii şefi, procurorul general, adjuncţii procurorului general şi avocatul poporului trebuie aleşi de către cetăţeni, conform principiilor alegerii membrilor în Parlament şi a notorietăţii pe Plan Civic”

 fiecare structură “de putere” şi administrativă (Parlament, ministere, Guvern, administraţie) trebuie să aibă câţiva reprezentanţi ai CNSC care să formeze “un birou de avizare” a deciziilor “cu caracter general”

 desfiinţarea Grupului pentru Dialog Social (GDS, care are statut de ONG) şi “înlocuirea sa” cu un “Consiliu Academic Civic Cultural şi Spiritual”. Sau cu CNSC

 staţiunile “de odihnă” să fie administrate de sindicate, iar staţiunile de tratament să fie administrate de organizaţiile de pensionari, “deoarece ei le-au construit”.

 între 6,5% şi 7,4% din fondul de salarii al complexurilor energetice şi al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia să fie transferat în administrarea sindicatelor.

Una dintre cele 53 de asociaţii semnatare ale acordului cu USL este şi “Asociaţia Românilor din Olanda”, condusă de Viorel Rînghilescu. Rînghilescu a depus mai multe plângeri penale care au creat vâlvă, vizând în special desfiinţarea PDL. Rînghilescu susţine că el este preşedintele fondator al Partidului Democrat, înfiinţat în 1989, şi că deci PDL nu ar avea cum să existe legal.

Cetăţean român şi olandez după spusele sale, Rînghilescu nu ştie “dacă desfiinţarea CCR ar reprezenta o variantă”. De altfel, “fiecare dintre semnatari a adus o serie de probleme, de revendicări, toate au fost centralizate şi băgate în acest acord, urmând ca ele să fie discutate pe comisii. E un acord de principiu, nu este un acord bătut în cuie”.

“Sunt discuţii de principiu, care vor fi duse cu miniştrii de resort, vor fi duse în comisii şi se vor face nişte propuneri. Dar ele trebuie neapărat să se încadreze în cadrul legal. Poţi să ceri şi teritorii pe Lună, dacă nu ai cadru legal, la primele discuţii ai ieşit de pe listă. Deci nu e aşa negru dracul pe care l-aţi văzut acolo”, a declarat Rînghilescu pentru gândul.

Totuşi, instituţiile propuse spre desfiinţare nu funcţionează cum trebuie, explică Rînghilescu. “Părerea mea este că CCR trebuia să fie doar o secţie specială a Înaltei Curţi, nu nişte judecători numiţi pe criterii politice şi plasaţi deasupra legii. Este o problemă gravă. Constituţia aia pe care ei trebuie să o apere spune că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Numai că unii nu. Adică exact aceşti judecători de la CCR”, arată Rînghilescu.

Nu în ultimul rând, Rînghilescu ar vrea “să facem o ţară în care toţi oamenii să se întoarcă acasă, nu să fugă de aici. Am avea nevoie de un preşedinte care să spună clar: românilor, veniţi încoace că aici avem lapte şi miere, nu să le spună dacă nu vă convine, ia plecaţi, băi, voi din ţara mea”.

Mai multe declarații ale semnatarilor documentului AICI.

Citește și:

Mircea Dogaru: „Uniunea Europeană este un spanac de expresie germană manipulat de ruşi, o adunătură de gangsteri”

Traian Băsescu: “Documentul semnat de USL cu CNSC trebuie tradus şi trimis partenerilor din UE şi NATO”

Acord pentru desfiinţarea CC, DNA, ANI. Ponta neagă semnarea documentului cu CNSC

 

Sursa: Gandul.info
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *