Cine obliga Romania sa trimită 1 miliard de euro în conturile producătorilor de medicamente

De la jumătatea lunii viitoare, Guvernul trebuie să facă un efort uriaş, de aproximativ 1 miliard de euro, pentru a onora facturile producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, ca urmare a transpunerii în legislaţia românească a unei directive europene menită să combată întârzierile la plată, notează Economica.net, potrivit riscograma.ro.

medicamenteÎn 2011, Comisia Europeană a emis o directivă (2011/7/UE) referitoare la combaterea întârierii plăţilor în tranzacţiile comerciale. Potrivit acesteia, termenele de plată a facturilor, inclusiv de către instituţii ale statelor europene, sunt fixate la 30 de zile sau, în cazuri excepţionale, la maximum 60 de zile. Directiva, deja aprobată de parlament, trebuie sa intre în vigoare la doi ani de la aprobare.

Deşi efectele ei par a fi benefice pentru mediul de afaceri (există posibilitatea unei penalităţi minime directe, de 40 de euro, pentru orice factură neonorată în termen, urmată, evident, de celelalte tipuri de daune care pot fi solicitate prin contract), apare o problemă pentru statul român, care are datorii neplătite cu lunile şi chiar anii către firme. Spre exemplu, termenele contractuale de plată către distribuitorii de medicamente sunt de 180 de zile, în vreme ce termenele efective de plată ajung la 300 de zile. Pe noua lege, facturile trebuie plătite în 60 de zile. Are Guvernul bani să plătească, brusc, aceste sume?

Continuarea articolului AICI.

Sursa: Economica.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *