Cine se face responsabil pentru incapacitatea României de a atrage fonduri europene?

Un preşedinte, doi premieri şi 20 de miniştri – aceştia sunt şefii structurilor care au gestionat în ultimii cinci ani absorbţia fondurilor europene şi care nu au reuşit să aducă în economia românească mai mult de 4% din cele 19,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, publică mediafax.ro. În subordinea lor s-au aflat, de-a lungul timpului, directorii autorităţilor de management care gestionau programele de finanţare, pe care proaspătul ministru al fondurilor europene Leonard Orban spune că nu intenţionează să-i schimbe.

Într-un context în care unul dintre foştii miniştri ai muncii este anchetat de conflict de interese într-un dosar care implică fondurile europene, alte fonduri de 800 mil. euro sunt blocate pentru încălcarea procedurilor de achiziţie publică (atribuire de contracte “cu dedica­ţie”), iar preşedintele Agenţiei pentru Ocu­parea Forţei de Muncă este arestat pentru că a luat mită de la angajaţii care lucrau în proiecte europene se ridică întrebarea: cine se face responsabil pentru incapacitatea României de a atrage fonduri europene?

Un oficial din cadrul Comisiei Euro­pene, cunoscător al domeniului, a explicat pentru ZF, sub rezerva anonimatului, care au fost blocajele mecanismul de atragere a fondurilor europene care au gripat întregul proces al absorbţiei.

În opinia sa, problema României a fost reprezentată de un complex de factori care ţin de capacitatea instituţională scăzută de a răspunde cerinţelor Uniunii Europene, care a fost dublată şi de apariţia crizei economice.

Articolul a fost preluat de pe site-ul mediafax.ro şi poate fi accesat aici.

Sursa foto: skadate.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *