Ciprian Nita, coordonator OIM: Numarul imigrantilor in Romania s-a inzecit si continua sa creasca

Numarul celor care aleg sa migreze in Romania a crescut vertiginos in ultimii ani, in 2010 numarul a fost dublu fata de 2009, iar in 2011, dublu fata de 2010. Lucrurile nu se opresc aici, iar numarul acestora se anunta tot mai mare. Cati bani cheltuieste statul cu acesti imigranti, care este situatia lor, ce inseamna “returnarea voluntara” si care sunt perspectivele imigratiei in cazul obtinerii aderarii la spatiul Schengen? Despre toate acestea ofera detalii Ciprian Nita, coordonatorul Organizatiei Internationale a Migratiei din Romania, intr-un interviu acordat EurActiv.ro.

I.B: Care este profilul imigrantului din Romania?

Ciprian Nita: In tara noastra, ca si in restul tarilor, majoritatea imigrantilor au ajuns pe motive financiare. Interesant este faptul ca profilul acestora s-a schimbat mult in ultimii ani. Astfel, daca in trecut aveam de-a face cu imigranti cu un nivel mai ridicat de educatie si cu ceva posibilitati financiare care vedeau in Romania doar o tara de tranzit, acum imigrantii sunt tot mai saraci si vin in Romania in cautarea unui loc de munca si a unui trai mai bun. Pana in 2009 aveau loc cam 10 returnari umanitare pe an si circa 300 de cereri de azil depuse, deoarece majoritatea migrantilor se intorceau acasa cu banii lor.

In 2009 au avut loc peste 100 de returnari. De atunci au inceput sa apara o serie de fenomene: criza mondiala, destabilizarea nordului Africii si a Orientului Mijlociu, razboaiele din Libia, Egipt si Siria, care au pus o presiune deosebita pe Uniunea Europeana. In paralel, a avut loc si aproprierea Romaniei de Schengen. De aici si obiectile anumitor tari fata de Romania si Bulgaria deoarece se asteapta o crestere total incontrolabila a migrantilor.

In 2010, numarul a fost dublu fata de 2009, iar in 2011, dublu fata de 2010. Numarul de cereri de azil a crescut la 1.500 pe an. Astfel, Romania a mai deschis si al saselea centru de custodie. 1.500 nu inseamna mult si statul roman poate opera cu acest grup. Dar numarul de solcitanti de azil care s-a inregistrat in Grecia, dupa razboaiele din nordul Africii, a fost de 650.000. Daca Romania ar fi fost in Schengen, ar fi avut parte de o explozie a cererilor de azil. Aceste lucruri reprezinta o provocare pentru statul roman, dar si pentru OIM. Pe langa fondurile de la guvern, am facut deja proiecte pentru a atrage fonduri europene in contextul amintit.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto: inj.md

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.