Cipru go East

Cipru a imprumutat deja  2,5 miliarde de euro in 2011 de la Federatia Rusa pentru a-si refinanta bancile. Totusi  sistemul bancar cipriot este vulnerabil, cu atat mai mult cu cat evolutiile  din Grecia au sustinut instabilitatea si lipsa increderii in regiune (mai mult este al doilea mare creditor pentru Grecia). Expertii estimeaza ca Nicosia are nevoie de o finantare de aproximativ 1,8 miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni pentru a-si sustine sectorul bancar.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Christos Christofides, a declarat că “Cipru nu va apela la mecanismul de sprijin deoarece are un deficit de 2,5% sau de 3%. Dacă vom aplica într-un final, trebuie să fie cât se poate de clar, va fi pentru sprijinirea sistemului bancar”.

De asemenea a subliniat ca guvernul analizeaza mai multe solutii si variante de a sprijini bancile, incluzand si posibilitatea de a gasi finantare din alta parte. Avand in vedere relatiile de finantare cu Federatia Rusa, se discuta deja despre un acord in acest sens in valoare de 4-5 miliarde de euro.

Pe de alta parte, autoritatile europene exercita presiuni la adresa Ciprului pentru a cere un program de ajutor financiar de pana la 10 miliarde de euro. Acesta prefera in schimb asistenta bancara. In acest mod vrea sa evite supravegherea extinsa propusa de UE, similara cu cea din Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Totusi, vineri 22 iunie, ministrul de finante cipriot face o declaratie care echilibreaza pozitia Ciprului: „Pozitia de negociere in discutiile cu Uniunea Europeana este mult mai buna atunci cand dispui de un imprumut bilateral deja aprobat. […] in acest moment, cantarim toate optiunile noastre. Nu este o chestiune de preferinta, ci de optiune. Cu cat avem mai mult, cu atat mai bine.” Cu alte cuvinte, cine da mai mult si mai avantajos acela va „castiga”. Daca jocul are aceste reguli, nu trebuie sa uitam ca imprumutul anterior acordat de rusi, pe trei ani, are o dobanda de 4,5%.

Pozitia Ciprului s-a intarit in momentul in care Spania a obtinut un acord numai pentru banci, cu toate ca responsabilitatea si gestionarea banilor revine tot guvernului national. In negocierea cu UE, Cipru vine cu alternativa de a lua banii de la Federatia Rusa, un aspect de noutate in zona euro.

Cipru go East?

Perceptia cipriotilor se indrepta catre o preferinta a solutiei de la Moscova. Aceasta preferinta este explicata prin faptul ca Presedintele Ciprului, Demetris Christofias, vorbitor fluent de limba rusa, este mai apropiat de Moscova decat de Bruxelles.

Inevitabil ne intrebam care sunt termenii negocierii cu Federatia Rusa, ce va primi aceasta?

Faptul ca Cipru se indreapta spre Federatia Rusa cu siguranta va tensiona relatiile cu celelalte state membre. Este o alegere  intens contestata de europeni, cu atat mai mult cu cat Cipru va prelua de la 1 iulie presedintia rotativa a UE. In conditiile in care isi croieste viitorul alaturi de Rusia si isi creaza legaturi de dependenta cu aceasta, care ar putea fi reactia Bruxelles-ului cu privire la acest aspect?

O analiza pragmatica sustine ca finantarea din Rusia ar fi mai facila pentru Nicosia, deoarece presedintele Christofias ar evita sa faca reducerile bugetare care ar intoarce electoratul impotriva sa pentru alegerile din februarie 2013.

Totusi putem identifica mai multe coincidente in interesul manifestat de Federatia Rusa pentru Cipru. S-a putut observa ca Moscova a tras cateva sfori cu ajutorul Germaniei, dar are nevoie de mult mai mult. Drept urmare s-a orientat catre state precum Serbia, acum Cipru, care manifesta o deschidere catre Federatia Rusa. Mai mult, de curand in Cipru s-au descoprit campuri considerabile de gaze naturale off-shore, in estul Mediteranei. Multe firme rusesti au ofertat deja pentru concesiunile de gaz scoase la licitatie.

Cipru – Paradis fiscal

Nu trebuie sa uitam ca Cipru are un impozit pe profit de 10%, fiind cel mai scazut din Uniunea Europeana, astfel ca devine extrem de atractiv pentru investitii. In acest sens, ne lamureste declarativ Hubet Faustmann, profesor la Universitatea din Nicosia: “Cipru va face orice afacere care îi permite să evite legile şi reglementările care nu l-ar mai face un paradis fiscal. Bunul simţ ar indica în direcţia rusă, mai degrabă decât la Bruxelles, deoarece condiţiile ataşate la împrumutul UE ar fi mai stricte decât cele ale unui împrumut rusesc. Ruşii au un interes puternic ca Cipru să rămână aşa cum este, ca un loc potrivit pentru oamenii de afaceri ruşi în care să-şi păstreze banii şi să plătească impozite mai mici.” Pe de alta parte, acesta mentioneaza ca Cipru ofera un avantaj important pentru rusii bogati care sunt deja rezidenti in Cipru, acela ca raman astfel “aproape de centrele de putere de la Moscova”.

In asemenea conditii, Federatia Rusa ii canta in struna Ciprului si ii garanteaza ca va fi ferit de conditionalitatile si reglementarile specifice pachetelor de salvare europene.

Aceasta orientare sau reorientare a Ciprului schimba regulile jocului in zona euro. Daca Spania a reusit sa obtina un acord mai aproape de cerintele sale, Cipru indrazneste chiar mai mult.

Faptele nu s-au concretizat, cu toate ca din declaratiile oficiale balanta pare a fi deja inclinata. O provocare pentru zona euro, pentru Uniunea Europeana si pentru Cipru, care ne da teme de reflectie foarte serioase.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *