Clasamentul statelor eşuate: Pe ce loc se află România în topul privind stabilitatea statului

România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte stabilitatea statului, înaintea Ciprului şi după Bulgaria, ca urmare a presiunilor politice, economice şi sociale puternice, potrivit unui clasament al statelor eşuate (Failed States Index) realizat de organizaţia Fund for Peace și preluat de Mediafax.

Chiar dacă se numără printre cele mai vulnerabile ţări UE, România, cu un scor general de 59,5 puncte, în scădere uşoară faţă de anul trecut, s-a menţinut la nivel global pe poziţia 126, în categoria de state cu situaţie stabilă.

Indicele include 178 de state, clasificate în funcţie de 12 indicatori, sociali, economici şi politici privind presiunea asupra statului, pentru fiecare fiind acordat un punctaj între 1 şi 10, unde 10 reprezintă punctajul cel mai slab.

Somalia a rămas, pentru al cincilea an consecutiv, pe prima poziţie în clasamentul statelor eşuate, cu un punctaj de 114,9, nivel de alertă, potrivit organizaţiei americane Fund for Peace. Somalia este urmată îndeaproape de Congo, cu 111,2 puncte.

Top zece este dominat de ţări din Africa. Astfel, pe trei se situează Sudan, urmat de Ciad, Zimbabwe, Afganistan, Haiti, Yemen, Irak şi Republica Centrafricană.

Cel mai sigur stat din lume a rămas Finlanda, urmată de vecinii scandinavi Suedia şi Danemarca. Toate cele trei state beneficiază de indicatori sociali şi economici foarte buni, la care se adaugă serviciile publice excelente, respectul faţă de drepturile omului şi justiţia performantă.

România are cel mai prost scor din UE la presiunea demografică, grupurile cu comportament revanşard, sărăcie şi declin economic puternic sau sever, deteriorarea treptată a serviciilor statului, respectiv încălcarea drepturilor omului şi implementarea legii.

În Europa Centrală şi de Est, România (126) este statul cu cel mai redus nivel de stabilitate. O stabilitate mai ridicată decât România au Bulgaria (130), Letonia (136), Grecia (138), Ungaria (141), Estonia (143), Slovacia (144), Polonia (148), Lituania (149), Cehia (155), Slovenia (161) şi Austria (161).

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  reikiterapiavigo.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.