Ponta, dispus să coabiteze cu Băsescu, dacă acesta respectă Constituția

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Guardian preluat de Gandul.info, că este dispus “să coabiteze” cu preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituţia, apreciind că, după 20 de ani de “timp pierdut”, criza politică din România se apropie de final.

“Aceasta probabil este cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituţiile, inclusiv Curtea Constituţională, Parlamentul şi Guvernul au dovedit că sunt solide şi cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situaţie de normalitate şi vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate”, a spus Ponta, respingând acuzaţiile privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.

“Este foarte clar că noua coaliţie şi noul Guvern se bucură de o largă susţinere populară. Timp de opt ani, preşedintele Băsescu şi-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv în cazul judecătorilor de la Curtea Constituţională şi al Avocatului poporului. Toate persoanele au fost numite în funcţii de Băsescu. Acum, vom reveni la un echilibru al forţelor politice”, a explicat Ponta, denunţând “standardele duble” cu care ar fi fost tratat de către UE şi argumentând că Traian Băsescu nu a fost criticat niciodată pentru emiterea frecventă de ordonanţe de urgenţă.

Traian Băsescu “va reveni la biroul său, iar dacă domnul Băsescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constituţie, totul va fi bine şi perfect. Dar domnul Băsescu este o personalitate foarte puternică. A fost căpitan de navă şi în ADN-ul său nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva… Trebuie doar să îşi exercite atribuţiile constituţionale, care nu sunt foarte largi”, a apreciat Ponta.

La solicitarea The Guardian, Traian Băsescu a declarat că nu va comenta actuala criză politică înainte de o decizie a Curţii Constituţionale.

Mai multe declarații ale premierului AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.