Coaliţia guvernamentală din Cehia s-a destrămat

Liderii celor trei partide care formează coaliţia guvernamentală de centru-dreapta din Cehia au convenit duminică seara să pună capăt formei sale actuale, începând de vinerea viitoare, în aşteptarea unui nou acord de coaliţie, relatează AFP, potrivit Gandul.info.

“Preşedinţii Partidului Democratic Civic (ODS), partidului TOP 09 (dreapta) şi partidului de centru Afaceri Publice (VV) le vor propune partidelor lor retragerea acordului de coaliţie începând din 27 aprilie”, a declarat premierul Petr Necas.

Decizia vine în urma divizării VV, cel mai mic partid din coaliţie, în două grupări, ceea ce a privat Cabinetul de o majoritate parlamentară solidă.

De la crearea sa la mijlocul lui 2010, coaliţia dispunea de 118 voturi în Parlament, din totalul de 200 de mandate.

După plecarea din VV a vicepremierului Karolina Peake, care a decis să-şi creeze propria platformă politică, susţinând în acelaşi timp Guvernul, coaliţia caută o majoritate simplă.

Premierul Necas i-a dat termen lui Peake până luni pentru a asigura un sprijin stabil Guvernului, indicând că în caz contrar singura soluţie o reprezintă organizarea de alegeri anticipate în iunie.

“Cu cât este mai mare numărul de parlamentari de la VV care trec la platforma (lui Meake), cu atât sunt mai improbabile alegerile anticipate”, a declarat Necas duminică pentru agenţia CTK.

Sursa: Gandul.info
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *