Colapsul Greciei, un eveniment previzibil

Economia elenă este în al şaselea an de recesiune, iar continuarea declinului este mai probabilă decât stoparea acestuia. Forbes prezintă cinci dintre motivele pentru care un astfel de deznodământ trebuia să fie „în cărţi” pentru orice investitor.

Problemele cu care economia Greciei se confruntă de aproximativ şase ani sunt rezultatul unui cumul de factori care făceau dezastrul grecesc pe cât de greu de evitat, pe atât de previzibil. O analiză chiar şi extrem sumară a situaţiei macroeconomice a Greciei arată însă că pieţele şi investitorii au avut la îndemână cel puţin cinci semnale care puteau indica faptul că această economie se afla pe un drum greşit.

1 Nivelul evaziunii fiscale are în Grecia un caracter endemic, fiind la cele mai înalte cote dintre toate statele care au o rată ridicată a veniturilor pe cap de locuitor. Aceasta este situaţia care a născut, perpetuat şi adâncit decalajul major dintre veniturile şi cheltuielile guvernamentale. Rezultatul? Creşterea exponenţială a datoriei publice, ceea ce a împins Grecia în vârtejul recesionar.

2 Un impuls puternic a fost dat şi de investiţiile realizate în vederea găzduirii Jocurilor Olimpice din 2004 – de zecile de miliarde investite pentru construcţia şi dezvoltarea infrastructurii necesare pentru un astfel de eveniment. Un semnal pe care investitorii şi pieţele nu trebuiau să-l piardă din vedere este faptul că după Jocurile Olimpice, cea mai mare parte dintre facilităţile construite de greci au rămas efectiv fără întrebuinţare, ceea ce le-a transformat în centre de cheltuieli, majorând astfel presiunea, şi aşa extrem de mare, pe bugetul public.

3 Deasemeni faptul că Guvernul grec avea ca principală sursă de finanţare capitalul străin, era un indicator care arăta precaritatea situaţiei bugetului public elen. Un semnal cu atât mai îngrijorător cu cât, capacitatea guvernului de a se împrumuta a fost artificial susţinută de accederea acesteia în zona euro – care i-a adus ca prim beneficiu o încredere sporită a pieţelor şi investitorilor (ca urmare a calităţii acestei ţări de membru al zonei euro).

Mai multe informații AICI.

Foto: stockmarketdigital.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *