Comisar european, în PE: România trebuie să facă eforturi pentru creșterea absorbției fondurilor dedicate integrării romilor

andor_laszloRomânia nu trebuie doar să se lupte pentru ca alții să respecte dreptul la libera circulație, ci să facă mai mult pentru absorbția fondurilor dedicate integrării romilor, a declarat marți comisarul european pentru ocupare profesională, afaceri sociale și incluziune, Laszlo Andor, în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri privind ‘Mobilitatea cetățenilor UE și sistemele de protecție socială ale statelor membre’, potrivit Agerpres.ro.

Laszlo Andor a făcut această declarație drept răspuns la discursul eurodeputatei PNL Renate Weber, care și-a exprimat atât ‘furia’ în privința politicienilor europeni și a guvernelor care vorbesc despre așa-zisa invazie a cetățenilor români și bulgari după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii.

Comisarul european Andor a precizat că există în statele membre mai multe neînțelegeri care sunt o consecință a lipsei de informare privind legislația UE în domeniu. ‘O neînțelegere curentă este că se crede că legislația europeană cere oricărei țări să ofere prestații sociale din prima zi. De fapt, potrivit legislației europene, țara gazdă nu este obligată să ofere prestații sociale persoanelor care nu sunt active economic în primele trei luni de ședere pe teritoriul țării-gazdă’, a subliniat comisarul european pentru ocupare profesională, afaceri sociale și incluziune.

‘E nevoie de mai multă solidaritate în UE pentru a aborda excluziunea socială și sărăcia. Este un aspect pe care vreau să-l subliniez pentru doamna Weber. România nu numai că trebuie să se lupte pentru ca alții să respecte dreptul la libera circulație, ci să facă și mai mult, să absoarbă fondurile pentru integrarea populației rome, care trebuie să fie susținută în România și în alte țări prin utilizarea Fondului Social European și a altor instrumente‘, a afirmat Laszlo Andor.

Mai multe informatii, AICI.

Sursa: Agerpres.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *