Comisar european: Negocierile cu privire la bugetul UE pentru perioada 2014-2020 au luat sfarsit

Bugetul-UEDupa mai multe ore de negocieri intense, pe 18 si 19 iunie, presedintia irlandeza, negociatorii Parlamentului European si Comisia Europeana au incheiat negocierile privind perioada financiara 2014-2020” a declarat comisarul pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski.

“Pachetul va fi transmis acum Consiliului si Parlamentului European”, a completat acesta, potrivit unui comunicat CE.

Bugetul de 960 mld euro ar putea sa nu treaca de votul in PE, scrie EurActiv.com.

Ratificarea acordului a fost pusa imediat la indoiala de catre negociatorul sef pentru grupul social-democratilor din PE, al doilea cel mai mare grup din ansamblul UE, acesta declarand ca nu este multumit de rezultat.

Ivailo Kalfin, un europarlamentar socialist bulgar, a scris pe Twitter, dupa discutii: “ Negocierile s-au incheiat. Deloc satisfacatoare. Noi nu putem confirma acordul in aceasta seara.”

Acordul are necoie de sprijinul majoritatii in Parlament pentru a putea intra in vigoare de la inceputul anului 2014. Fara sprijinul social-democratilor, nu este inca clar daca acordul va trece de votul parlamentar programat pentru inceputul lunii iulie. Noi discutii intre europarlamentari si guverne ar putea fi necesare pentru a asigura sprijinul majoritatii, au declarat oficiialii UE, potrivit sursei citate.

Pasii urmatori: Pe 25 iunie, ministrii UE trebuie sa aprobe acordul la reuniunea din Luxemburg. Intre 1 si 4 iulie, Parlamentul European trebuie sa isi dea acordul prin vot in sesiunea plenara. In toamna, PE si statele membre urmeaza sa adopte prin codecizie reglementarile ce stau la baza bugetului UE.

Surse: ec.europa.eu, EurActiv.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *