Geoana l-ar vrea pe Vasile Puscas comisar european

 

geoanaPRO DEMOCRATIA - DEZBATEREPreşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că a evocat numele şefului Departamentului Afacerilor Europene, ministrul Vasile Puşcaş, într-o întâlnire cu Partidul Socialiştilor Europeni (PSE), pentru funcţia de comisar european al României, transmite corespondentul NewsIn. Liderul social-democrat a mai spus că Vasile Puşcaş – care a fost şi negociatorul şef al României cu UE înainte de aderare – este poate cel mai bun specialist pe care ţara noastră îl are în domeniul politicilor europene, motiv pentru care poate opta şi pentru Parlamentul European. 

Cine credeti ca ar fi cel mai potrivit comisar european din partea Romaniei?

Geoană a ţinut totuşi să sublinieze că problema nominalizării comisarului european nu a fost tranşată în coaliţie, însă culoarea politică nu ar trebui să fie un criteriu, ci capacitatea de a atrage un portofoliu european puternic.

“Nu vă ascund faptul că numele lui a fost evocat şi l-am evocat şi pentru funcţia de comisar european, în vizita mea recentă de la Bruxelles în faţa familiei noastre politice şi în faţa comisarilor socialişti. Evident, e o discuţie netranşată la nivelul coaliţiei. Nu aş vrea să dau senzaţia că deschidem un front, o dispută în interiorul coaliţiei, dar este clar că va trebui să punem pe primul criteriu nu culoarea politică a comisarului român – eu aş prefera să fie socialist –, dar mai ales competenţa acestuia, pentru că, după episodul precedent legat de comisarul european, am văzut ce înseamnă scandalul politic intern şi cred că principalul criteriu terbuie să fie care este cel mai apt român capabil să obţină cel mai influent portofoliu în cadrul Comisiei Europene”, a afirmat Geoană.

 

“Vasile Puşcaş are, să zicem, luxul de a alege care este traseul cel mai util pentru el, fiind printre, dacă nu chiar cel mai bun specialist pe probleme europene pe care îl are România. De aceea, el trebuie să aleagă dacă va opta să rămână în Guvern, dacă doreşte să meargă în PE, acest lucru însemnă un plus pentru delegaţia noastră”, a spus Geoană. 

Preşedintele PSD susţine că, din estimările sale, noua Comisie Europeană îşi va începe activitatea mai târzuiu decât era planificat, deoarece trebuie să se aştepte ratificarea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda şi Cehia.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *