Comisarul european Johannes Hahn cere statelor membre o nouă strategie politică privind Turcia: UE nu mai poate ridica din umeri în fața comportamentului inacceptabil al Ankarei

Uniunea Europeană nu mai poate ridica din umeri în fața comportamentului inacceptabil al Ankarei și ar trebuie să schimbe strategia sa față de Turcia, a precizat comisarul european pentru extindere a Uniunii Europene Johannes Hahn pentru publicația germană Süddeutsche Zeitung, căruia i-a oferit unui interviu luni, informează Politico Europe.

Foto: EC Audiovisual Service

Cred că este vremea ca statele membre să discute despre implicațiile strategice ale acestui comportament. Doar a ridica din umeri nu mai este o strategie politică viabilă pe termen lung“, a atenționat Hahn, citând două exemple evidente.

“Implicarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în campaniile naționale electorale, dar și solicitările privind extrădarea oponenților politici sunt inacceptabile. Se pare că Ankara nu dorește să își schimbe poziția, ceea ce o duce din ce în ce mai departe de Europa”, a completat Hahn.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat vineri pe turcii ce locuiesc în Germania să nu voteze nici pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU), nici pentru Partidul Social-Democrat (SPD), nici pentru Verzi la alegerile legislative din septembrie, calificând aceste partide drept ”dușmani ai Turciei”.

”Le spun tuturor compatrioților mei din Germania: (…) nu-i susțineți pe creștin-democrați, SPD sau Verzi. Aceștia sunt toți dușmani ai Turciei”, a declarat Erdogan pentru presă, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Berlin.

”Oferiți susținerea necesară celor care nu dau dovadă de ostilitate la adresa Turciei. Puțin contează dacă este primul sau al doilea partid, votați pentru ei!”, a continuat Erdogan, fără a nominaliza vreo formațiune politică.

”Este o luptă de onoare pentru toți cetățenii noștri care locuiesc în Germania”, a mai spus el.

Discuțiile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană au fost amânate ca urmare a unor aspecte legate de încălcarea drepturilor omului și libertății de exprimare, dar și din cauza încălcării statului de drept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.