Comisia a lansat o consultare publica pe tema viitorului legislatiei europene privind companiile

Comisia Europeană a lansat o consultare aprofundată asupra viitorului legislaţiei europene privind societățile comerciale. Europa are nevoie de un cadru legislativ în domeniul societăților comerciale care să corespundă nevoilor societății contemporane și evoluției mediului economic. Legislaţia UE privind societățile comerciale a jucat un rol central în construirea pieței unice.

Este momentul să vedem dacă nevoile de astăzi sunt în continuare satisfăcute de cadrul juridic existent, informeaza Reprezentanta Comisiei Europene. Prin urmare, a fost lansată o consultare publică online în scopul colectării de observații din partea tuturor părților interesate. Termenul-limită pentru trimiterea contribuțiilor este data de 14 mai 2012.

Michel Barnier, comisarul european pentru piața internă și servicii, a declarat: „Definirea politicii UE privind legislaţia referitoare la societățile comerciale este o provocare la care trebuie să găsim un răspuns adecvat. Adaptarea legislaţiei privind societățile comerciale ajută întreprinderile să se dezvolte pe întreg teritoriul UE, în beneficiul acționarilor și al clienților lor. Contextul acestei legislaţii evoluează și trebuie să ne gândim la cea mai bună modalitate de adaptare a cadrului nostru de reglementare. Iată de ce invit părțile interesate să răspundă la consultarea publică lansată astăzi.”

Care sunt temele pe care le acoperă consultarea publică?

Se solicită contribuții atât cu privire la orientarea generală a legislaţiei europene în domeniu, cât și cu privire la inițiative mai specifice care ar putea fi avute în vedere în viitor. Consultarea cuprinde următoarele aspecte:

  •     Obiectivele și domeniul de aplicare ale legislaţiei europene privind societățile comerciale – care ar trebui să fie principalele obiective ale legislaţiei europene relevante? Normele actuale sunt adecvate pentru a face față provocărilor de astăzi? Care sunt domeniile care trebuie să mai evolueze? Care este relația dintre legislaţia privind companiile și guvernanța corporativă?
  •     Codificarea legislaţiei europene referitoare la societățile comerciale – este oportun ca directivele actuale în materie să fie unificate într-un singur instrument, în scopul de a asigura un cadru de reglementare mai accesibil și ușor de utilizat?
  •      Viitorul formelor juridice ale societăților comerciale la nivel european – care sunt avantajele și deficiențele formelor de societăţi comerciale din Europa? Trebuie revizuite formele actuale? Ar trebui analizate instrumente alternative?
  • §     Mobilitatea transfrontalieră a companiilor – ce se poate face pentru a facilita transferul transfrontalier al sediului unei societăți? Ce se întâmplă dacă o companie se împarte în entități situate în diferite state membre? Ar trebui revizuite normele privind fuziunile transfrontaliere?
  •      Grupurile de companii – respectiv, grupurile de întreprinderi având aceeași conducere sau același centru de control – este nevoie ca UE să întreprindă măsuri de politică în acest domeniu?
  •    Regimul capitalului pentru companiile europene – se impune modificarea și actualizarea cerințelor legale minime existente în materie de capital și a normelor privind menținerea capitalului?
Mai multe informatii puteti gasi accesand site-ul Comsiei Europene.
Sursa foto: edenred.ro
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *