Comisia a publicat raportul sau anual privind protectia intereselor financiare ale U.E.

Comisia Europeană a publicat raportul său anual cu privire la protecţia intereselor financiare ale UE şi combaterea fraudei în 2010. Scopul acestui raport este de a măsura riscul ca veniturile şi cheltuielile UE să fie utilizate necorespunzător prin nereguli şi presupuse fraude. Graţie implementării în majoritatea statelor membre a unor sisteme de reportare modernizate şi îmbunătăţite, Comisia are acces la date tot mai multe şi de mai bună calitate privind neregulile.

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, a declarat: „Raportul ne oferă o imagine liniştitoare. Statele membre depistează mai multe nereguli, deci mai mulţi bani utilizaţi greşit se pot întoarce la bugetul UE. Acest lucru nu înseamnă însă că s-a încheiat lupta împotriva fraudei. Comisia invită statele membre care încă nu au implementat noul sistem de raportare să facă acest lucru cât se poate de repede. De asemenea, îndemnăm insistent statele membre care raportează niveluri excepţional de scăzute de presupuse fraude să explice cum controlează cheltuirea fondurilor UE. Cetăţenii UE au dreptul să ştie cum este cheltuit fiecare bănuţ din contribuţiile lor.”

Raportul anual cu privire la protecţia intereselor financiare ale UE oferă detalii referitoare la neregulile şi presupusele fraude raportate de statele membre, precum şi la recuperarea fondurilor UE. Este important să se facă distincţia în mod clar între nereguli şi fraudă. Neregulile sunt adesea rezultatul unor simple erori comise de beneficiari atunci când îşi îndeplinesc obligaţiile de raportare. De exemplu, o astfel de neregulă ar putea fi raportarea greşită de către o persoană a numărului de ore lucrate în cadrul unui proiect sau nerespectarea normelor referitoare la o procedură de ofertare, precum solicitarea unui număr prea redus de oferte sau acceptarea unor oferte de la ofertanţi neeligibili.

Frauda este o neregulă comisă în mod intenţionat, şi constituie infracţiune. Impactul financiar real al fraudei poate fi măsurat doar după încheierea procedurilor judiciare. Legislaţia UE impune statelor membre să notifice Comisiei cazurile de fraudă şi alte nereguli care prejudiciază interesele financiare în toate domeniile de activitate ale UE. Cu toate acestea, imaginea care rezultă din statistici nu este neapărat completă, deoarece Comisia depinde de informaţiile privind neregulile comunicate de statele membre. Prin urmare, cifrele furnizate în raport sunt indicative şi preliminare. Din motive de precauţie, în cazurile în care nu s-a stabilit încă valoarea exactă a unei nereguli, suma indicată se referă adesea la totalitatea schemei în cauză.

Comunicatul de presă integral poate fi gasit aici.

Înregistrarea informării tehnice de presă susţinută de dl Nicolas Ilett, director în cadrul OLAF, poate fi urmărită pe aceasta pagina.

Sursa foto: europarlamentariisd.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.