Comisia de la Veneția: Guvernul din Ungaria trebuie să ridice restricțiile care afectează funcționarea Universității Central-Europene

Universități străine din Ungaria – inclusiv cea fondată de miliardarul american George Soroș – ar trebui scutite de noile restricții aprobate recent de guvernul ungar, au apreciat experți ai Comisiei de la Veneția din cadrul Consiliului Europei, relatează agenția de presă germană DPA, citată de Agerpres.

Experți legali din cadrul Consiliului Europei au afirmat că noile restricții nu ar trebui aplicate instituțiilor deja existente.

Foto: Facebook/ Council of Europe

Conform legislației adoptate de parlamentul ungar în aprilie, universitățile străine din Ungaria trebuie să aibă un corespondent și în țara lor de acreditare și nu au dreptul să folosească același nume în două limbi diferite, mai notează sursa citată.

Prevederile legii sunt în mare parte în conformitate cu practica europeană uzuală, dar au fost adoptate în cadrul ”unui proces excesiv de rapid” care nu a permis o consultare adecvată cu părțile implicate, au mai afirmat experți ai Comisiei de la Veneția. Cerințele ar putea fi prea stricte sau chiar nejustificate dacă sunt aplicate universităților existente, au estimat ei, încheie Agerpres.

Ungaria a adoptat o lege care duce la închiderea Universității Central-Europene din Budapesta, creată în 1991 de miliardarul George Soros. Actul normativ precizează că diplomele emise de instituțiile de învățământ străine care nu au corespondent și în statele de origine ale instituțiilor în cauză nu vor fi recunoscute.  Peste 900 de universitari din întreaga lume, printre care și 18 laureați ai premiului Nobel, au semnat o petiție în care cer retragerea legii, o cerere susținută și de Washington. CEU este clasificată între primele 50 cele mai bune universități din lume în științe politice, potrivit QS World University Rankings.

Adoptarea proiectului de lege, considerat că vizează Universitatea Central-Europeană (CEU), a provocat proteste masive la Budapesta, în lunile aprilie și mai. De altfel, în luna aprilie, Comisia Europeană a lansat o investigaţie cu privire la legea ca vizează întreruperea activității Universității Central Europene

Mai mult, după o dezbatere în plenul Parlamentului European la care a luat parte și premierul maghiar, Viktor Orban, eurodeputații au stabilit că situația drepturilor fundamentale din Ungaria – declanșată de decizia guvernului maghiar de a închide Universitatea Central-Europeană – justifică activarea procedurii care ar putea duce la sancțiuni pentru Ungaria, inclusiv pierderea dreptului de vot în Consiliu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.