Comisia Europeana propune o taxa pe tranzactii financiare de 30 de miliarde de euro

euro moneyOficialii din Bruxelles au propus o taxa pe tranzactiile financiare, in valoare de 30 – 35 de miliarde de euro, care ar fi colectata de cele mai mari economii din zona euro, dar s-ar aplica tranzactiilor efectuate in toate marile centre financiare din lume, relatează Ziare.com.

Planul Comisiei Europene a fost deja atacat de Washington si Wall Street, spunand ca va aduce prejudicii investitorilor internationali, relateaza Financial Times, potrivit sursei citate.

Algirdas Šemeta, comisarul responsabil de impozitare, a declarat pe această temă: „Prin propunerea de astăzi, s-au creat toate condițiile necesare pentru ca taxa comună pe tranzacțiile financiare să devină o realitate în UE. Taxa propusă este, fără îndoială, echitabilă și solidă din punct de vedere tehnic și va permite întărirea pieței noastre unice și moderarea practicilor de tranzacționare iresponsabile. Unsprezece state membre au cerut să se elaboreze prezenta propunere, pentru a putea aplica TTF în cadrul unei cooperări consolidate. Invit acum aceleași state membre să își continue demersul cu ambiție, deschizând calea pentru adoptarea și concretizarea primei TTF regionale din lume”.

TTF are trei obiective fundamentale. În primul rând, ea va contribui la consolidarea pieței unice prin reducerea numărului de abordări naționale divergente în materie de impozitare a tranzacțiilor financiare. În al doilea rând, ea va garanta că sectorul financiar are o contribuție echitabilă și substanțială la veniturile publice. În cele din urmă, TTF va sprijini măsurile de reglementare, încurajând sectorul financiar să se angajeze în activități mai responsabile, orientate către economia reală, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Detalii despre taxa si propunerea Comisiei, AICI.

Surse: Ziare.com, ec.europa.eu
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *