660 de milioane de euro pentru 284 de oameni. Pentru ce proiecte alocă CE aceste sume

500_Euro_BanknotenConsiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizație paneuropeană de finanțare a excelenței în cercetarea de frontieră, care dispune de un buget total de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Acum sunt acordaţi 660 de milioane de euro pentru 284 de oameni de ştiinţă care vor lucra la proiecte care privesc explorarea limitelor vieții pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate ținti celulele canceroase sau utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacienții cu cataractă.

Pe lângă acestea, oamenii de ştiinţă vor studia şi provocări ale societății, cum ar fi îmbătrânirea populației în țările în curs de dezvoltare sau inegalitatea din societățile capitaliste.

Aceşti bani vor fi oferiţi sub formă de granturi individuale de până la 3,5 milioane de euro în cadrul celui de-al șaselea și ultim concurs de granturi pentru cercetătorii confirmați, organizat în cadrul celui de al șaptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), scrie Capital.ro.

În cadrul prezentului apel, candidații selecționați sunt de 27 de naționalități diferite, cei mai numeroși fiind britanici, germani, francezi, olandezi și italieni. Beneficiarii granturilor provin din aproximativ 150 de instituții din 18 țări diferite din Spațiul European de Cercetare (SEC).

Până acum, niciun cercetător român nu a primit bani de la UE în cadrul acestui program.

Sursa:  Capital.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.