Comisia Europeană, 8,2 mil euro pentru sprijinirea şomerilor de la fabrica Nokia

Comisia Europeană a făcut recent plăți către Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, România, Spania și Suedia din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG).

euro coinSuma totală de 24,3 de milioane de euro va ajuta 5.271 de lucrători din aceste țări să se reîncadreze în câmpul muncii, în urma concedierii lor dintr-o gamă largă de sectoare, printre care cel al automobilelor, motocicletelor, telefoanelor mobile, produselor metalice, echipamentelor electronice și activităților sociale.

Defalcarea sumei de 24,3 de milioane de euro este următoarea:

8,2 de milioane de euro vor fi destinați ajutorării a 2.416 de foști lucrători ai companiei Nokia (1.000 în Finlanda și 1.416 în România) care și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a transferului liniilor de asamblare a telefoanelor mobile în țări asiatice.

5,5 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a sprijini 1.350 de foști lucrători ai companiei Saab în Suedia. Concedierile sunt o consecință a orientării geografice a producției către Asia, datorită cererii crescânde de autoturisme de pe piețele asiatice.

5,2 de milioane de euro vor servi la sprijinirea unui număr de 350 de lucrători concediați în localitatea Steiermark din Austria. Concedierile în sectorul serviciilor sociale mobile (respectiv cele pentru persoanele cu handicap și asistență mobilă pentru tineret) sunt o consecință a reducerii bugetelor sociale, ca urmare a crizei economice și financiare actuale.

2,7 de milioane de euro vor sprijini un număr de 502 de lucrători concediați de zeceproducători de motociclete, piese de schimb și componente pentru industria de motociclete și mopede în/din Italia, care este principalul centru de producție din Europa în acest sector. Concedierile sunt rezultatul scăderii cererii pentru astfel de vehicule în întreaga Europă.

1,4 de milioane de euro  vor fi destinați ajutorării a 153 de foști lucrători ai Flextronics Danemarca, un producător de circuite imprimate. Concedierile sunt o consecință directă a schimbărilor structurale majore intervenite în practicile comerciale mondiale, având ca urmare deplasarea facilităților de producție pentru echipamente electronice către Asia. În acest caz, sediul central (Singapore Flextronics) a decis închiderea filialei daneze.

1,3 de milioane de euro vor oferi sprijin unui număr de 500 de lucrători concediați deproducătorii spanioli de produse prefabricate din metal. Sectorul de produse metalice este un furnizor major pentru o gamă largă de industrii prelucrătoare, în special din sectorul construcțiilor navale, al construcțiilor în general și al producției de autovehicule. Toate aceste activități au fost influențate în mod semnificativ pe teritoriul UE de criza economică, lucru demonstrat în cererile anterioare de sprijin din partea FEG.

Aceste plăți sunt rezultatul propunerilor făcute de către Comisie Parlamentului European și Consiliului de Miniștri, în urma cererilor de intervenție a FEG depuse de către țările în cauză. Consiliul și Parlamentul au aprobat aceste propuneri, lucru care a dus la eliberarea fondurilor.

Mai multe detalii AICI.

Sursa: ec.europa.eu
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *