Comisia Europeana a clasat sase actiuni de infringement

romania UEComisia Europeana a clasat, joi, sase actiuni de infringemenet declansate impotriva Romaniei, privind constatarea neindeplinirii obligatiilor, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei.

„Clasarea acestor dosare reprezintă încununarea eforturilor autorităţilor române de a-şi îndeplini obligaţiile care rezultă din calitatea de stat membru UE. Acest rezultat nu ar fi putut fi obţinut fără o cooperare eficientă la nivel instituţional intern”, a declarat Agentul Guvernamental al României pentru Curtea de Justiţie UE, Răzvan Horaţiu Radu. Totodată, el a subliniat importanţa dialogului constant menţinut de partea română cu instituţia UE pentru remedierea respectivelor situaţii.

Dintre cele 6 acţiuni clasate, 4 au ca obiect necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor iar 2 aplicarea incorectă a legislaţiei UE.

La aceeaşi dată, Comisia a decis declanşarea unei noi acţiuni, precum şi continuarea unei acţiuni mai vechi, ambele privind nerespectarea dreptului UE. Autorităţile române aşteaptă comunicarea oficială a scrisorilor Comisiei pentru a analiza susţinerile acesteia şi a iniţia demersurile interne în scopul pregătirii poziţiei României. In regulă generală, termenul pentru comunicarea unui răspuns este de 2 luni şi curge de la data primirii scrisorilor instituţiei UE.

Din totalul de 406 acţiuni declanşate împotriva României de la data aderării, 366 au fost clasate de Comisia Europeană până la data de 24 ianuarie 2013, iar una a fost respinsă de Curtea de Justiţie UE ca inadmisibilă.

În prezent, sunt în curs 39 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, toate fiind în fază precontencioasă. Dintre acestea, 30 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 9 necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

Printre actiunile clasate se numara si cele referitoare la directivele UE privind specificatiile pentru benzine si motorine, introducerea unui mecanism de monitorizare si reducere a emisiilor de gaze cu efect sera, specificatiile pentru carburantii folositi de navele de navigatie interioara. De asemenea, au fost vizate si directivele privind calitatea benzinei si motorinei si recuperarea vaporilor de benzina in timpul alimentarii autovehiculelor la statiile de benzina.

In cazul actiunilor de infringement din cauza aplicarii incorecta a legislatiei UE, este vorba de:

– Incalcarea unor prevederilor din Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii, in cazul unei proceduri de atribuire organizata de Primaria Sectorului 3 in ceea ce priveste un acord-cadru de lucrari publice pe raza Sectorului 3, Bucuresti;

– Incalcarea unor prevederilor din Directiva 1999/74/CE de stabilire a standardelor minime pentru protectia gainilor ouatoare in cotete neimbunatatite, cu privire la mentinerea in Romania, dupa data de 1 ianuarie 2012, a unor cotete neimbunatatite pentru cresterea gainilor.

Curtea de Justiţie UE nu a pronunţat împotriva României nicio hotărâre de condamnare.

De asemenea, pe rolul CJUE nu se află nicio acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşată împotriva României.

Surse: MAE, Ziare.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.