Comisia Europeana a decis sa taie Ungariei aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene din cauza deficitului excesiv

Comisia Europeana a aprobat miercuri suspendarea fondurilor europene destinate Ungariei pentru anul 2013, in valoare de 495 de milioane de euro, din cauza masurilor insuficiente ale Guvernului de la Budapesta in privinta deficitului pe 2012. Decizia a fost luata in cadrul Colegiului Comisarilor, a anuntat vicepresedintele CE, Olli Rehn, potrivit HotNews.ro.

Este pentru prima data cand Comisia Europeana aplica o astfel de sanctiune.

Acum depinde de autoritatile maghiare sa ia masurile necesare, fara intarziere, pentru a putea sa se bucure pe deplin de beneficiile Fondului de coeziune. Propunerea de astazi este proportionala si lasa posibilitatea continuarii investitiilor si ofera Ungariei timp si sansa de a redresa situatia”, a precizat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala. Potrivit acestuia, Colegiul comisarilor a discutat doua variante de sanctiune: suspendarea fondurilor reprezentind un plafon echivalent cu 0,5% din PIB sau 50% din angajamentele pe fondul de coeziune.

Din punctul de vedere al supravegherii fiscale, Ungaria s-a aflat in situatie de deficit inca de la aderarea ei, in 2004. Termenul pentru a corecta aceasta situatie a fost aminat de doua ori, cu trei ani in total. Consiliul EcoFIN a hotarit, in urma cu o luna, ca Ungaria nu luase inca suficiente masuri ca urmare a recomandarilor noastre din 2009 de a-si corecta deficitul“, a explicat Olli Rehn. El a adaugat ca pozitia structural a Ungariei s-a deteriorat intre timp.

Decizia trebuie privita ca un stimulent si nu ca o pedeapsa, a mai adaugat Olli Rehn. 

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:   ijobs.it

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *