Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru neaplicarea normelor UE in eficienta energetica a cladirilor

comisia europeanaComisia Europeana a declansat joi o procedura de infringement impotriva Romaniei si a Cehiei pentru nerespectarea unei directive privind normele europene de eficienta energetica a cladirilor

Comisia Europeană cere României şi Republicii Cehe să îi notifice toate măsurile de transpunere a Directivei, care trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 9 iulie 2012.

“Comisia a cerut in mod oficial Republicii Cehe si Romaniei sa isi respecte integral obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE privind eficienta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE). Comisia a trimis un aviz motivat celor doua state membre, solicitandu-le sa ii notifice toate masurile de transpunere a directivei, care trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 9 iulie 2012”, a informat Comisia Europeana, printr-un comunicat de presa.

Dacă România şi Cehia nu îşi îndeplinesc obligaţia legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit Directivei 2010/31/EU, statele membre trebuie să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor. Totodată, documentul prevede realizarea unor inspecţii periodice a sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat.

De asemenea, Directiva solicită statelor membre să se asigure că, începând din 2021, toate clădirile noi vor fi “clădiri cu consum de energie aproape zero”.

Ce raspunde Romania

Agentul Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu, da asigurari ca tara se va conforma cerintelor europene in teremenul stabilit, iar cauza ridicata de Comisie nu are grad inalt de risc.

“Avem un termen de doua luni in care putem raspunde Comisiei Europene si transpune integral directiva. Din punctul nostru de vedere, nu este o cauza cu grad de risc ridicat, asa incat transpunerea si conformarea reprezinta o problema de timp”, a declarat, pentru HotNews.ro, Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Surse: Comunicat CE,  HotNews.ro

Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.