Comisia Europeana a respins Initiativa Cetateneasca Europeana pentru protectia minoritatilor nationale – Minority SafePack

kelemen hunorComisia Europeana a respins Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) pentru protectia minoritatilor nationale – Minority SafePack. Uniunea Democrata Maghiara din Romanie (UDMR) acuza o decizie politica si anunta ca ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeana de Justitie, se arata intr-un comunicat de presa al UDMR, citat de Mediafax.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor (FOTO), considera ca reprezentantii Comisiei Europene au luat o decizie politica atunci cand au respins Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) pentru protectia minoritatilor nationale – Minority SafePack, desi aceasta a fost elaborata in mod corespunzator din punct de vedere juridic si profesional.

Kelemen Hunor a aratat ca, indiferent de ceea ce a decis CE, propunerile formulate de mai multe formatiuni politice ale minoritatilor din state ale UE raman valabile si vor fi sustinute si de acum inainte.

Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru protecţia minorităţilor “Minority SafePack” – prin care reprezentanţi a 96 de minorităţi din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităţilor – a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, spunea atunci că cele şase tematici din “Minority SafePack” sunt: “Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală”, “Politica de dezvoltare regională”, “Participarea şi implicarea societăţii civile”, “Egalitate şi anti-discriminare”, “Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi “Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale”.

“Sunt şase domenii în care cerem ca Uniunea Europeană să aibă reglementări mai clare, regulamente. (…) Dacă Uniunea Europeană poate să aibă un regulament pentru cultura castravetelui sau putem noi să avem sau nu mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred că poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa”, afirma vicepreşedintele politic al UDMR.

Mai multe informatii, disponibile AICI.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.