Comisia Europeana a trimis Romaniei un aviz motivat pentru netranspunerea directivelor privind piata energiei

Comisia Europeana a trimis Romaniei si altor 7 state membre 15 avize motivate pentru netranspunerea a doua directive (72/2009 si 73/2009) privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Directivele privind energia electrica si gazele din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei trebuiau transpuse de catre statele membre pana la 3 martie 2011. “Comisia a trimis astazi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le indemna sa-si respecte obligatia juridica. Statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca statele membre nu se conformeaza, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene“, se arată într-un comunicat al comisiei, potrivit HotNews.ro.

Autoritatile romane au primit critici destul de dure din partea Comisiei Europene din cauza modului in care au fost elaborate proiectele privind transpunerea noilor directive europene (72/2009 si 73/2009) privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. De altfel, a fost demarata la sfarsitul lunii septembrie chiar si o procedura de infringement. Romania nu a implementat noile directive chiar daca exista in dezbatere publica inca din martie anul trecut doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Potrivit surselor HotNews.ro, chiar daca ar fi fost aprobate  pana acum cele doua proiecte, Romania tot ar fi intrat in proceduri de infringement. Motivul? Cele doua proiecte nu respecta prevederilor directivelor  europene 72/2009, respectiv 73/2009.

Autoritatile romane nu stiu inca sub ce forma vor promova proiectele de acte normative: legi sau ordonante de urgenta. Potrivit unor surse HotNews.ro, cu putin timp inainte de schimbarea guvernului, s-a decis promovarea sub forma de ordonante de urgenta. Insa noul premier, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut sa fie proiecte de lege. Proiectele de acte normative au suferit mai multe modificari in ultimul an.

Romania nu se afla la prima procedura de infringement pe liberalizarea pietei. Acum se afla chiar in pragul unui proces la Curtea Europeana de Justitie din  cauza nerespectarii cerintelor din al 2-lea pachet legislativ privind piata energiei. In aprilie 2011, Comisia Europeana a transmis Romaniei avize motivate in  doua cauze deschise impotriva tarii noastre considerand ca sistemul de preturi reglementate aplicat pe piata energiei electrice, respectiv a gazelor naturale  din Romania nu respecta cerintele corespunzatoare din legislatia UE.

Mai multe informaţii puteţi găsi aici.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  ecomagazin.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.