Comisia Europeană ameninţă Berlinul cu o „anchetă“ privind politicile sale economice

Pentru prima dată, Comisia Europeană ameninţă Berlinul  cu o „anchetă“ privind politicile sale economice. Avertismentul vine după cel al Trezoreriei SUA. Guvernul german a fost criticat  de către Executivul european pentru politica sa privind  exporturile.

rompuy merkelComisia Europeană se aşteaptă ca Germania să aibă anul acesta un excedent de 7% din PIB, după şase ani de când excedentul Germaniei nu a scăzut sub 6 la sută.

Este cifra cea mai mare din Europa, urmată de Olanda. Şi asta în timp de un alt „motor“ al Europei, Franţa nu mai scapă de deficit.  În acest context,Bruxelles se pregăteşte să deschidă săptămâna viitoare o „investigaţie amănunţită“ privind politicile economice ale Berlinului, scrie „Le Figaro“, potrivit Adevarul.ro.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat, marţi, că Germania putea să facă mai mult pentru a susţine economia zonei euro şi a cerut ţării să îşi asume mai bine rolul de motor în Europa. „În forma sa actuală, piaţa unică europeană îi permite Germaniei să profite enorm de avantajul său competitiv“ în materie de tehnologie şi industrie, a apreciat Barroso în cadrul unui discurs rostit la Frankfurt.

În raportul semianual privind piaţa valutară, dat publicităţii săptămâna trecută, Trezoreria SUA a identificat modelul Germaniei de creştere economică bazat pe export ca factor major responsabil de recuperarea lentă a zonei euro.

Sursa: Adevarul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.