Comisia Europeană anunță finanțări de 13,7 milioane euro pentru servicii publice digitale transfrontaliere

european commissionComisia Europeană investește 13,7 milioane de euro pentru a dezvolta în continuare serviciile publice digitale transfrontaliere, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În urma colaborării reușite dintre statele membre ale UE, întreprinderile, administrațiile naționale, mediul academic, sectorul privat și comunitățile locale cu privire la o serie de proiecte pentru facilitarea activităților transfrontaliere legate de șederea, deținerea unui loc de muncă, efectuarea de studii și derularea de afaceri, Comisia Europeană investește 13,7 milioane de euro pentru a dezvolta în continuare serviciile publice digitale transfrontaliere. Noul proiect „e-SENS” (Electronic Simple European Networked Services) va contribui la dezvoltarea de servicii publice digitale care sprijină întreprinderile să își desfășoare activitatea atât în țara lor, cât și în alte state membre ale UE – inclusiv să demareze o afacere, să îndeplinească cerințele legale și să participe la licitații publice. De asemenea, proiectul va conecta serviciile digitale naționale destinate cetățenilor care vizitează un alt stat membru în scop turistic, pentru a munci sau a studia.

Modalităţi în care e-SENS poate ajuta cetățenii europeni să valorifice la maximum posibilitățile oferite de piața unică:

  • Anja are o agenție de turism în Lituania, specializată în excursii în Portugalia, și dorește să creeze o agenție în Portugalia, care să organizeze excursii în țările baltice. Prin intermediul punctului unic de contact SPOCS disponibil 100% online, Anja poate să afle mai multe despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească și să fie sprijinită pentru a efectua procedurile de înregistrare online.
  • De asemenea, Anja urmează să se căsătorească cu logodnicul său. Căsătoria va avea loc în orașul natal al acestuia, în Spania. Anja va putea să își înregistreze căsătoria online, de la domiciliul din Lituania, prin modulul STORK, folosindu-și actul de identitate electronic.
  • Lui Karel i s-au pierdut bagajele când a zburat de la Bruxelles la Atena. Nu a fost mulțumit de despăgubirea oferită de operatorul aerian în conformitate cu drepturile conferite pasagerilor de legislația UE. Prin intermediul e-CODEX el va putea iniția o procedură online privind o cerere cu valoare redusă, oriunde s-ar afla în Europa.
  • Sabrina se află în vizită la verii ei în Danemarca și își dă seama că i s-au terminat medicamentele pentru diabet. Din fericire, poate cumpăra medicamentele de la farmacie, chiar dacă se află în străinătate, prin intermediul sistemului epSOS eRețete.

Doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Conectarea multitudinii de servicii publice digitale de care dispunem în Europa în mod sigur și eficient aduce avantaje tuturor: guvernele pot eficientiza la maximum strategiile lor online, întreprinderile își pot reduce costurile aferente desfășurării de activități economice în cadrul pieței unice, iar cetățenii se confruntă cu mai puțină birocrație atunci când se deplasează în Europa.” 

Eficiența serviciilor publice digitale transfrontaliere se va îmbunătăți și mai mult atunci când acestea vor fi bazate pe o structură de bandă largă și de mare viteză în întreaga UE. Măsurile de promovare a investițiilor în rețele de mare viteză sunt un element al viitorului pachet al Comisiei care vizează construirea unui continent conectat.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.