Comisia Europeana ar putea avertiza Romania, din cauza Rasdaq

european commissionRomânia ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeană dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat în sensul că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare, a declarat directorul general al BVB, Victor Cionga, potrivit Mediafax.

“Este dorinţa Consiliului şi a Executivului să accelereze acest proces de modernizare şi de aducere la standarde europene a pieţei de capital din România. Acest lucru nu se poate face singur, ci numai în cooperare cu actorii pieţei şi reglementatorul (…) Rasdaq, după părerea mea, este un caz tipic de reactivitate, deoarece dacă nu am fi făcut acest lucru, există un termen în care Comisia Europeană ne-ar fi dat un avertisment. Ar trebui să acţionăm pe baza unui proiect. Noi lucrăm la un proiect de dezvoltare pe termen mediu a pieţei de capital”, a afirmat, joi, Cionga.

Bursa de Valori a publicat vinerea trecută un comunicat în care arăta că încadrarea Rasdaq într-unul din “tipurile de piaţă prevăzute de legislaţia românească şi de directivele europene” reprezintă o prioritate atât pentru BVB, cât şi pentru CNVM. Totuşi, Bursa nu a confirmat sau infirmat atunci informaţiile prezentate de AIPC privind transmiterea unei solicitări către CNVM pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare.

La înfiinţare, în 1996, CNVM a stabilit că este o piaţă reglementată, însă în 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel că Rasdaq nu mai poate fi considerată piaţă reglementată. Ulterior, CNVM nu a încadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare, astfel că acest segment de tranzacţionare nu este încadrat în prezent în niciuna din cele două tipuri de pieţe.

Cea mai recentă iniţiativă a CNVM pentru clarificarea statutului Rasdaq a venit în luna noiembrie. Atunci Comisia a publicat un proiect de act cu caracter normativ potrivit căruia firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul “Nelistate” ar urma să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar ele fiind transferate automat pe ATS-ul BVB.

Reprezentanţii investitorilor s-au opus desfiinţării Rasdaq şi au arătat că reafirmarea statutului de piaţă reglementată este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.