Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la incalcarea regulilor achizitiilor publice

Comisia Europeana a solicitat astazi Romaniei sa respectele normele UE in materie de achiziii publice in cadrul unui contract atribuit de Primaria sectorului 3 a municipiului Bucuresti. Contractul, in valoare de aproximativ 110 milioane EUR, a fost atribuit sub forma unui acord-cadru cu o durata de patru ani, scrie EurActiv.ro.

Primaria sectorului 3 a municipiului Bucureti nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor,  se arata in comunicatul institutiei europene. Mai mult, Primaria sectorului 3 a modificat in cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anunul de participare, printre care criteriile de selectie, fara a proceda la publicarea modificarilor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel national.

De asemenea, Comisia estimeaza ca Primaria nu a putut efectua o evaluare obiectiva a ofertelor. Acordul-cadru a fost atribuit unui candidat a carui oferta continea numeroase nereguli in ceea ce privsete preturile si termenele propuse. In opinia Comisiei, explicatiile suplimentare furnizate de ofertantul care a castigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor mentionate.

Din aceste motive, Comisia considera ca Romania a incalcat normele europene in materie de achizitii publice. Solicitarea adresata Romaniei de catre Comisie ia forma unui aviz motivat – a doua faza in cadrul procedurii UE de constatare a incalcarii legislatiei UE. In cazul in care Romania nu ia masurile necesare pentru a se conforma normelor UE aplicabile in materie de achizitii publice in termen de doua luni, Comisia va putea sesiza Curtea de Justiie a Uniunii Europene.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto:  citeste-ne.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *