BARROSO la întâlnirea cu Băsescu: Comisia va monitoriza în continuare situaţia politică din România. Susţin aderarea României la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu se află la Bruxelles pentru vizita de lucru în cursul căreia a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, urmând ca în următoarele ore să se întâlnească şi cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Potrivit comunicatului de presă al Comisiei, în timpul întâlnirii celor doi oficiali, preşedintele Barroso şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele politice recente petrecute în România şi despre imaginea creată de acestea pentru partenerii Uniunii Europene. El a precizat că CE nu va face compromisuri cu privire la necesitatea ca toate statele membre să respecte statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi deciziile Curţii Constituţionale. Preşedintele Barroso a subliniat importanţa unui cadru politic şi juridic stabil pentru credibilitatea României, dar şi pentru situaţia sa economică şi financiară.

În urma revenirii în funcţie a preşedintelui Băsescu, Barroso a făcut foarte clar faptul că toate forţele politice din România, fie ele din Guvern sau opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să îşi stabilească drept scop ferm restaurarea stabilităţii politice şi instituţionale. Acest lucru va fi foarte important în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din această toamnă.

Preşedintele Barroso a subliniat importanţa continuării eforturilor de atingere a obiectivelor MCV şi faptul că CE va continua să monitorizeze situaţia în următoarele luni.

Preşedintele Barroso şi Traian Băsescu au discutat, de asemenea, despre situaţia actuală din Uniunea Europeană şi, în special, din zona euro. Mai exact, cei doi au discutat despre propunerile Comisiei privind uniunea bancară şi despre mecanismul unic de supraveghere bancară, care va consolida zona euro, păstrând în acelaşi timp interesele membrilor din afara zonei euro şi integritatea pieţei unice.

Privind Cadrul Financiar Multianual, preşedinţii au convenit asupra necesităţii de a avea un buget ambiţios pentru UE, care să poată garanta o politică de coeziune ambiţioasă şi să ofere un sprijin pentru competitivitatea şi creşterea economică a UE.

Preşedintele Barroso şi-a reiterat sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi asupra necesităţii ca autorităţile române să consolideze gestionarea curentă a fondurilor UE.

După întâlnire, cei doi oficiali nu au susţinut o declaraţie de presă comună.

Corespondenţă specială de la Bruxelles pentru Calea EUROPEANA:

Video streaming by Ustream

Foto:  venitism.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *