Câștigătorii Premiului UE 2013 pentru patrimoniu cultural

Comisia Europeană și Europa Nostra au făcut publice numele câștigătorilor Premiului Uniunii Europene 2013 pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra.

Cei 30 de câștigători, selectați dintre aproape 200 de proiecte nominalizate, sunt recompensați pentru realizările lor în patru domenii: conservare, cercetare, contribuții exemplare și educarea, formarea și sensibilizarea publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 16 iunie la Odeon-ul lui Herodes Atticus din Atena, în prezența dlui Karolos Papoulias, președintele Greciei, a dnei Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, și a renumitului tenor de talie mondială Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. Evenimentul este organizat sub patronajul președintelui Greciei. Dintre cele 30 de proiecte câștigătoare, șase vor fi desemnate la Atena ca laureate ale marelui premiu și unul dintre câștigători va primi premiul publicului, pe baza unui sondaj on-line realizat de Europa Nostra.

androulla_vassiliou„Le transmit cele mai calde felicitări laureaților din acest an, care dau dovadă de pasiunea și profesionalismul ce caracterizează remarcabila bogăție și diversitatea patrimoniului cultural european. Trecutul ne poate învăța multe despre prezent și viitor, deci trebuie să ne asigurăm că patrimoniul nostru poate fi apreciat în prezent de un număr cât mai mare de cetățeni și să facem tot posibilul pentru a-l proteja în beneficiul generațiilor viitoare. Comisia Europeană va continua să sprijine acest premiu și alte proiecte de patrimoniu prin intermediul noului nostru program „Europa creativă”, precum și prin alte finanțări UE”, a declarat comisarul Vassiliou.

„În acest an, când sărbătorim a 50-a aniversare a mișcării noastre paneuropene, doresc să aduc un omagiu acestor realizări remarcabile, care demonstrează implicarea puternică a cetățenilor și a comunităților Europei. Sunt încântat de faptul că jubileul Europa Nostra coincide cu Anul european al cetățenilor. Aceasta este ocazia ideală pentru a sublinia potențialul unic al patrimoniului cultural de a crește responsabilitatea civică și de a dezvolta un sentiment de apartenență la o familie europeană mai largă. Patrimoniul reprezintă o forță pentru noi toți și stimulează creativitatea și inovarea. Prin urmare, trebuie să acționăm împreună pentru a salva și a celebra comorile din jurul nostru pentru următorii 50 de ani și ulterior“, a adăugat Plácido Domingo.

Europa Nostra este un ONG paneuropean care reprezintă vocea patrimoniului cultural. Ea reprezintă 250 de organizații neguvernamentale și non-profit din peste 50 de țări europene, numărând împreună cel puțin 5 milioane de membri. De asemenea, Europa Nostra beneficiază de susținerea a peste 150 de organisme publice și întreprinderi asociate și numără printre membrii săi peste 1 500 de persoane particulare. Rețeaua sa vastă de profesioniști și voluntari este implicată în păstrarea patrimoniului cultural al Europei pentru generațiile prezente și viitoare.

Ceremonia de decernare a premiilor din 2013 de la Atena face parte din programul Congresului Patrimoniului European, organizat în fiecare an de Europa Nostra. Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru următoarea ediție a premiilor este 9 septembrie 2013. Anul viitor, ceremonia este prevăzută să aibă loc la Viena, în mai 2014.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.