Comisia Europeana: Se caută aproape un milion de IT-iști în Europa

Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, a lansat un apel întreprinderilor europene din sectorul digital, guvernelor și sectoarelor educației și formării să adere la Marea coaliție în favoarea locurilor de muncă în sectorul digital și să contribuie la ocuparea unui număr de până la 900 000 de locuri de muncă vacante care sunt preconizate să apară în Europa în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) până în 2015.

ComputerÎn ciuda nivelurilor actuale ale șomajului, numărul locurilor de muncă în sectorul digital crește cu mai mult de 100 000 pe an. Cu toate acestea, numărul de noi absolvenți și de specialiști în sectorul TIC nu este suficient pentru a ține pasul cu cererea.

„Marea coaliţie pe care o lansăm astăzi este un element esenţial pentru a readuce economia europeană pe drumul cel bun şi a genera locuri de muncă pentru o parte dintre cei 26 de milioane de şomeri din Europa”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-un comunicat de presă.

„Vrem să ajutăm europenii să devină calificaţi pentru a ocupa locurile de muncă care vor genera noua revoluţie în domeniul ITC”, a adăugat Barroso.

Potrivit unui studiu Empirica, citat de Comisia Europeană, numărul de locuri de muncă care ar urma să fie create în Europa în sectorul digital până în 2015 ar putea ajunge la 864.000. Cu toate acestea, o scădere a numărului de absolvenţi de universităţi ITC şi pensionarea unei părţi dintre specialiştii ITC în următorii ani riscă să pună în pericol potenţialul de creştere a numărului de locuri de muncă în domeniul ITC, subliniază executivul comunitar.

Printre companiile care şi-au anunţat participarea la această „Mare coaliţie” se numără operatorul spaniol de telecomunicaţii Telefonica, care s-a angajat să sprijine 1.000 de noi companii, producătorul american de echipamente de telecomunicaţii CISCO care va pregăti online 100.000 de specialişti şi producătorul german de software SAP care va lansa o platformă de pregătire online.

În 2011, numărul persoanelor care lucrau în sectorul ITC în Europa s-a ridicat la 6,7 milioane, ceea ce reprezintă 3,1% din totalul forţei de muncă. Din 2000 până în 2010, numărul persoanelor angajate în sectorul ITC a crescut cu o rată medie anuală de 4,3%.

Detalii AICI.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.