Comisia Europeană cere statelor membre reducerea utilizării pungilor de plastic subţiri

plasticComisia Europeană a adoptat, luni, o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subţiri, din cauza faptului că acestea conţin particule microscopice nocive, care sunt periculoase pentru flora şi fauna marină, potrivit unui comunicat al CE.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Luăm măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă și foarte vizibilă. În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deșeuri în Europa, provocând daune enorme mediului înconjurător. Unele state membre au obținut deja rezultate foarte bune în ceea ce privește reducerea utilizării pungilor din plastic. Dacă și alte țări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeană cu până la 80%.”

Propunerea modifică din punct de vedere tehnic directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje în privința a două elemente principale. În primul rând, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase și adesea devin deșeuri. În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naționale de reducere și restricții de comercializare (sub rezerva normelor pentru piața internă prevăzute de Tratatul privind funcționarea UE ). Reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe și a altor măsuri arată că se pot obține rezultate prin acțiuni eficiente.

Propunerea este rezultatul măsurilor adoptate de state membre individuale și al invitației adresate Comisiei de miniștrii mediului din statele membre ale UE  de a evalua posibilitatea de a acționa la nivelul UE. Propunerea a fost prezentată după ample consultări publice care au demonstrat un sprijin larg în favoarea unei inițiative la nivelul UE în acest domeniu.

Sursa: Comunicat al CE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.