Comisia Europeana considera că programul de asistență financiară preventivă a României este pe drumul cel bun

Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare în urma revizuirii periodice a programului comun de asistență financiară UE/FMI pentru România , care a avut loc la București în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011. Concluzia misiunii a fost că programul își menține traiectoria stabilită. Autoritățile au înregistrat progrese reale în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor programului, în ciuda condițiilor externe dificile. Pe viitor, politicile macroeconomice prudente și reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performanțe economice remarcabile și întărirea încrederii pieţelor.

Evoluția finanțelor publice până la sfârșitul lunii septembrie reflectă atingerea țintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB în 2011. Pentru 2012, în baza creșterii de 2,1%, autoritățile române au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibilă respectarea unei ținte de deficit ESA sub 3% în 2012, cu o marjă confortabilă.

Autoritățile române pun în aplicare reformele structurale în special în sectorul energetic și în cel al transporturilor, precum și pentru restructurarea companiilor deținute de stat. În această toamnă, pentru a îmbunătăți absorbția fondurilor, România a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene.

Următoarea misiune de revizuire a programului este planificată pentru sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie 2012.

Sursa articol: http://ec.europa.eu/romania/news/221211_raport_asistenta_financiara_preventiva_ro.htm

Sursa foto: seap.ro

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *