Comisia Europeana: Contribuabilii europeni nu ar trebui sa mai plateasca pentru bancile in dificultate

european commissionComisia Europeana a reamintit marti ca ambitia sa, in timp, este ca cetatenii europeni sa nu mai plateasca pentru bancile aflate in dificultate, o miza care intervine in momentul in care termenii sa salvare a Ciprului starnesc ingrijorare in lumea financiara, scrie AFP, potrivit EurActiv.ro.

Vrem sa ajungem la situatia in care contribuabilul sa nu mai plateasca pentru greselile bancilor”, a afirmat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier, subliniind insa ca exemplul Ciprului “este unic”.

“Nu trebuie spus ca (salvarea Ciprului) este un model perfect sau ca va trebuie refolosit pe viitor. Pentru ca nu ar trebui sa ne mai regasim in astfel de situatii cu sistemul nostru de uniune bancara integrata”, a apreciat purtatorul de cuvant, Chantal Hugues.

“In plus, vom avea (in timp) un cadru pentru solutionarea problemelor bancare care ne va spune cum sa gestionam o situatie in care bancile se confrunta cu dificultati. Vom avea o cutie cu instrumentele necesare pentru a preveni falimentul unei banci, a interveni de maniera precoce sau pentru a solutiona falimentul unei banci”, a subliniat ea.

Precizarile Comisiei vin dupa ce seful ministrilor de Finante din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a apreciat ca bancile, si nu contribuabilii, ar trebui mai degraba sa-si asume riscurile salvarii unei tari din zona euro.

Sursa: EurActiv.ro
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *