Comisia Europeană: Corupţia e pedepsită cu minimum legal

Analiza deciziilor instanţelor în dosarele de mare corupţie din România arată că pedepsele sunt deseori aproape de minimul legal şi, în peste 60% din cazuri sunt cu suspendare“, se arată în raportul interimar pe justiţie care va fi anunţat în câteva ore de Comisia Europeană, potrivit Adevarul.ro.

Comisia Europeană prezintă astăzi raportul interimar privind progresele în Justiţie pentru România şi Bulgaria. Rezultatele evaluării ar putea  relansa negocierilor pentru aderarea celor două state la Schengen. Olanda a precizat că nu va vota aderarea la spaţiul fără frontiere decât dacă două rapoarte consecutive pe justiţie arată evoluţii pozitive.

Comisia Europeană precizează, în raportul pe care îl va prezenta astăzi, că în vara lui 2012 va anunţa o evaluare generală a progreselor României sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare.

Raportul mai arată că în cazurile în care sunt vizate persoane publice ori politicieni “acţiunile de desecurajare” prin excludere instituţiile sau formaţiunile politice sunt puţine. “Şase membri ai Parlamentului României, cu condamnări pentru corupţie, sunt în continuare reprezentanţi ai Legislativului”, mai arată raportul.

În dosare legate de achiziţiile publice, din luna iulie 2011, s-au dat cinci condamnări în primă instanţă împotriva a 13 inculpaţi. În aceeaşi perioadă, în  privinţa infracţiunilor săvârşite împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene au existat cinci condamnări definitive şi patru mai pot fi încă atacate. Importanta achiziţiilor publice în economia României arată că este nevoie de eforturi special pentru a garanta ca astfel de cazuri sunt tratate serios, mai arată raportul, potrivit Adevarul.ro.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  lorylex.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *