Comisia Europeană, după anunțul privind declanșarea Brexit la 29 martie: Suntem pregătiți să începem negocierile

Comisia Europeană este pregătită să înceapă negocierile privind Brexit-ul, a declarat luni un purtător de cuvânt, după ce guvernul de la Londra a confirmat că va lansa la 29 martie procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Suntem pregătiți să începem negocierile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului UE, Margaritis Schinas, într-o conferință de presă, după ce Downing Street a anunțat că prim-ministrul Theresa May a ales să activeze la 29 martie Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Purtătorul de cuvânt a notat de asemenea că negocierile vor începe după ce celelalte state din UE se vor întâlni pentru a confirma mandatul de negociere al Comisiei.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat luni, într-o postare pe Twitter, că va prezenta celorlalte 27 de state din Uniunea Europeană ”direcțiile de negociere” privind Brexit-ul în termen de 48 de ore de la momentul în care Marea Britanie va declanșa în mod oficial procedura ieșirii din blocul comunitar.

Activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona va declanșa în mod oficial negocierile pivind ieșirea Marii Britanii din UE. Urmează o perioadă de doi ani de zile în care guvernul britanic, alți lideri și instituții europene vor încerca să stabilească termenii relației viitoare UE-Marea Britanie, după ce statul britanic va fi părăsit comunitatea europeană.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.